Prospěšné účinky konzumace červené řepy souvisí s vysokým obsahem vitamiu C a E, kyseliny listové, minerálních látek, betainu a také zastoupením vlákniny. V kuchyni je skvělou pomocnicí a je vhodná pro slané i sladké pokrmy. Základem těsta jsou ovesné vločky, které jsou bohatým zdrojem vlákniny a mnoha dalších prospěšných látek. Pro přípravu krému se skvěle hodí ricotta. Ricotta je syrovátkový sýr, má jemnou chuť a obsahuje poměrně malé množství tuku (například oblíbené mascarpone obsahuje 4x více tuku!). Pokud byste neměli ricottu, lze na krém použít i tvaroh, řecký jogurt nebo skyr.

Suroviny

Na těsto  
červená řepa 350 g
ovesné vločky  300 g
kefírové mléko  380 ml
třtinový cukr  120 g
vejce  3 ks
olej řepkový  75 ml
holandské kakao  50 g
kypřící prášek do pečiva 8 g
Na krém  
ricotta 100 g
pudinkový prášek 20 g
polotučné mléko 200 ml
cukr 15 g
borůvky 50 g
vanilka 50 g


Postup

  1. Červenou řepu si uvaříme a necháme vychladnout (nebo koupíme již předvařenou) a nastrouháme.
  2. Vločky rozemeleme a smícháme v míse s cukrem, kypřícím práškem a kakaem.
  3. V jiné míse si rozmícháme vejce s olejem a kefírem a poté přidáme do suché směsi.
  4. Na závěr vmícháme řepu, pro čokoládovější chuť můžeme přidat i na kostičky nakrájenou čokoládu.
  5. Připraveným těstem plníme formičky na muffiny a pečeme na 170 stupňů cca 35 minut.
  6. V mezičase si připravíme krém. Pudink uvaříme v trochu menším množství mléka, lehce osladíme a necháme vychladnout. Přikryjeme fólií, aby se nevytvořil škraloup.
  7. Až bude mít pokojovou teplotu, vyšleháme společně s ricottou a ochutíme vanilkou, necháme v lednici ztuhnout. Krémem zdobíme vychladlé muffiny a posypeme čerstvými borůvkami.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

32 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  104,2  183,3  3333,36  110 kcal/porci
bílkoviny g  3,7  6,4  116,94 -
sacharidy g  13,2  23,2  421,81 -
z toho cukry g  5,9  10,4  190,1 -
tuky g  4,1  7,3  132,2 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,9  1,5  27,76 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,9  3,3  60,11  
sůl g  0,1  0,2  3,9 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  4,2  7,4  135 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).