Základem lívanců jsou ovesné vločky, které se chlubí perfektním nutričním složením. Díky obsaženým komplexním sacharidům dodají našemu tělu pořádnou dávku energie, která se bude uvolňovat postupně. Navíc jsou skvělým zdrojem vlákniny a některých vitaminů a minerálních látek. Jogurt a zakysaná smetana dodají potřebné bílkoviny a zároveň i prospěšné bakterie a velmi dobře využitelný vápník.

A nezapomeňte na ovoce, které vás osvěží a poskytne i vitaminy, minerální látky, antioxidanty a vlákninu.

Suroviny 2 porce

bílý skyr  280 g
banán 180 g
ovesné vločky  100 g
bílý jogurt 150 g
zakysaná smetana 12% 50 g
vejce  50 g
maliny  120 g
čekankový sirup  10 g

Postup

  1. Banán rozmačkáme a smícháme s vločkami, vejci a skyrem.
  2. Na rozpálené pánvi tvoříme lívanečky za pomoci formiček ve tvaru srdíček. Pokud formičky nemáme, tak lze připravit lívance klasicky a z hotových lívanců následně srdíčka vykrájet. 
  3. Lívance opečeme z obou stran dozlatova, lze opéct nasucho, případně na troše řepkového oleje.
  4. Jogurt rozmícháme se zakysanou smetanou (lze případně vynechat, ale zakysaná smetana jogurt hezky zjemní) a osladíme dle chuti čekankovým sirupem, můžeme přidat i vanilku.
  5. Lívance podáváme s malinami a ochuceným jogurtem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  602  122  1 204  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  44,5  9  89 -
sacharidy g  74  15  149 -
z toho cukry g  26,1  4,3  52,3 -
tuky g  14,8  3  29,6 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  5,8  1,2  11,7 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15g/100 g
vláknina g  14,6  3  29,3 ≥ 1,2/100 g
sůl g  0,4  0,1  0,7 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0,7  0,1  1,3 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).