Ryby bychom měli jíst ideálně alespoň 2x týdně, a to hned z několika důvodů. Mořské ryby jsou bohaté na jód a tučnější druhy, mezi které losos patří, jsou skvělým zdrojem omega-3 kyselin. Kromě toho nám ryby dodají i kvalitní bílkoviny a výhodou je i jejich dobrá stravitelnost.
Je všeobecně známo, že se k rybám hodí citron, který celý pokrm chuťově osvěží a případně i potlačí rybí chuť, která může někomu vadit. V kombinaci s pomerančem to však bude ještě lepší a zajímavější.
Jako přílohu můžete zvolit pečené brambory, a pokud jste hraví, tak je můžete vykrájet do tvaru srdíček. Nezapomeňte přidat i zeleninu, která by neměla chybět v žádném jídle. Můžete si vybrat váš oblíbený druh dle chuti.

Suroviny na 2 porce

losos  300 g
pomerančová šťáva  30 ml
citrónová šťáva    5 ml
cukr    6 g
řepkový olej  10 ml
brambory  400 g
brokolice  300 g
sůl      2 g
bobkový list      3 g
rozmarýn    10 g

 

Postup

  1. Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na cca půlcentimetrové plátky a pomocí vykrajovátka z nich vykrájíme srdíčka (či jiné oblíbené tvary).
  2. Brambory vyskládáme na plech, lehce pokapeme olejem, dle chuti můžeme posypat rozmarýnem a dáme péct na 170 stupňů cca 30 minut (z odřezků můžeme uvařit například bramborovou kaši, abychom je zbytečně nevyhazovali).
  3. Lososa omyjeme, osušíme a osolíme.
  4. Na pánvi na mírném plameni opečeme na troše oleje z obou stran dozlatova.
  5. Lososa vyjmeme z pánve a na pánvi rozpustíme cukr na karamel, zalijeme šťávou z pomeranče a citronu, přidáme bobkový list a necháme svařit na hustou omáčku.
  6. Do připravené omáčky dáme lososa a ještě společně prohřejeme.
  7. Podáváme s bramborovými srdíčky a brokolicí uvařenou v páře (nebo jinou zeleninou, například salátkem z polníčku a cherry rajčátek).
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  630 134  1 260 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  44  9  87 -
sacharidy g  51  11  101 -
  z toho cukry g  11,3  2,4  22,5 -
tuky g  26  5,5  52 -
  z toho   - - - -
  nasycené mastné kyseliny (SFA) g  5  1,1  10,1 ≤ 2 g/100 g
  transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  11,3  2,4  22,6 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,3  0,3  2,6 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  3  0,6  6 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).