Brokolice je plná vitamínů i minerálních látek a patří mezi nejzdravější zeleninu vůbec. Z hlediska vitamínů má až trojnásobné množství vitaminu C, než citrusové plody. Obsahuje také mnoho provitaminu A, kyselinu listovou a vitamin K1. V rostlinné kuchyni je navíc cenným zdrojem dobře využitelného vápníku.

Do tohoto receptu použijeme také košťál - pokud má však příliš tuhou a dřevnatou slupku, je vhodné ho před další úpravou oloupat. 

Ingredience 

střední cibule  110 g
lžíce olivového oleje 13 g
2 lžíce jemných ovesných vloček  10 g
1/2 větší brokolice  300 g
1 hrnek zeleného hrášku 160 g
1/2 hrnku ovesné smetany 120 ml
zeleninový vývar  1,5 l
1 lžička soli  5 g
1 lžička umeo octa 5 ml
špetka pepře 1 g

Postup

  1. Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky, košťál nakrájíme na kostky.

  2. V hrnci rozehřejeme olivový olej.

  3. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a vsypeme k rozpálenému oleji. Když cibule zesklovatí, přidáme k ní také ovesné vločky a krátce je orestujeme.

  4. Poté přilijeme vývar, přidáme brokolici i hrášek a polévku přivedeme k varu. Vaříme, dokud zelenina není měkká.

  5. Přidáme ovesnou smetanu a polévku rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí, pepřem a umeoctem.

výživové údaje   na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 
energetická hodnota (kcal) kcal    77  560 100 kcal/100 g
bílkoviny g    3,5  25 -
sacharidy g    7,4  54 -
z toho cukry g    3,4  25 -
tuky g    3,4  25 -
z toho     - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g    0,4  2,7 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g    0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g    3,3  24  
sůl g    0,7  5,2 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g    0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).