• Mrkvové těsto je velmi vděčné. Díky mrkvi je vláčné a křehké zároveň, obsažený betakaroten navíc zbarví těsto krásně dooranžova. Mrkev má ale celou řadu dalších benefitů. Kromě ostatních vitamínů (B, C, D) a minerálních látek (vápník, zinek či železo) jsou to i jiné prospěšné látky, zejména vláknina.
  • Ostatně prospěšnou vlákninu dodá taštičkám i celozrnná mouka. Jen je třeba mít na paměnit, že chuťově i technologicky se celozrnná mouka chová trochu jinak než mouka „klasická“. Pokud tedy s celozrnnou moukou nemáte dosud žádné zkušenosti, zpočátku jí můžete použít jen polovinu a zbytek doplnit moukou klasickou. V případě, že s celozrnnou moukou již běžně pečete, můžete klidně použít jen tu.
  • Na náplň jsme použili kombinaci tvarohu a povidel. Obě suroviny se skvěle chuťově doplňují. Povidla mrkvánky krásně osladí. Můžete je ale nahradit i oblíbenou marmeládou. Jen volte raději nějakou hustší. Tvaroh dodá ke sladké náplni ten správný, příjemně nakyslý chuťový kontrast. Navíc je bohatý na bílkoviny a vápník. 

Ingredience: 14 porcí

mrkev 180 g
celozrnná mouka  180 g
polotučný tvaroh  180 g
máslo 60 g
švestková povidla 60 g

Postup

  1. Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno.
  2. Přidáme mouku, změklé máslo (nebo rostlinný tuk vhodný na pečení) a vypracujeme těsto.
  3. Těsto rozválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o průměru cca 8–10 cm.
  4. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku tvarohu a trochu povidel. Přehneme napůl a kraje důkladně zmáčkneme vidličkou, aby nám náplň nevytekla.
  5. Taštičky klademe na pečicí papír a vložíme do trouby vyhřáté na 180° C. Pečeme cca 12–15 minut.
  6. Před podáváním můžeme lehce pocukrovat, protože do těsta není přidán žádný cukr a je jen lehce sladké díky mrkvi a náplň díky povidlům.  
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

14 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  99 213 1 387  100 kcal/porci
bílkoviny g  4 8,5 55 -
sacharidy g  13 28 179 -
z toho cukry g  2 4,2 27,3 -
tuky g  4,1 9 58 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,4 5,2 33,6 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,5 3,3 22  
sůl g  0 0,1 0,4 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  1 2,2 14,5  ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).