Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, kromě toho obsahují i kvalitní tuky a některé vitaminy a minerální látky. Cholesterolu ve vejcích se nemusíte bát, vejce do zdravého jídelníčku rozhodně patří (pochopitelně v rozumném množství). Tvaroh jídlo obohatí o další bílkoviny, a především dobře využitelný vápník. K oslazení se hodí čekankový sirup, který jako jeden z mála sirupů neobsahuje velké množství cukru a je tvořený především vlákninou.

Omeletu dozdobte jahodami nebo jiným čerstvým (případně i mraženým ovocem), můžete využít cokoli, co je zrovna v sezóně nebo máte v zásobě v mrazáku.

Ingredience 1 porce

Omeleta  
2 vejce 110 g
řepkový olej  4 g
Náplň  
polotučný tvaroh 120 g
jahody 75 g
čekankový sirup 10 g

Postup

  1. Vejce důkladně rozšleháme (čím víc vejce vyšleháme, tím bude omeleta nadýchanější).

  2. Vlijeme na mírně rozpálenou pánev potřenou olejem, omeletu pečeme na mírném plameni, aby se nespálila a nevysušila.

  3. Tvaroh vyšleháme společně s ½ čekankového sirupu a vmícháme na kousky nakrájené jahody (část jahod si necháme).

  4. Omeletu potřeme připraveným tvarohem a dozdobíme zbylými jahodami a čekankovým sirupem.

  5. Dle chuti můžeme posypat oříšky nebo nastrouhanou čokoládou. 

výživové údaje na 100g celkem kritéria Vím, co jím
   

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  100 359  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  10,4  33 -
sacharidy g  3,8  12 -
z toho cukry g  3  9,7 -
tuky g  5,7  18,2 -
z toho   - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,6  5,2 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  2,4  7,6 ≥ 1,4/100 g
sůl g  0,1  0,4 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0,4  1,3 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehký oběd).