Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, kromě toho obsahují i kvalitní tuky a některé vitaminy a minerální látky. Cholesterolu ve vejcích se nemusíte bát, vejce do zdravého jídelníčku rozhodně patří (pochopitelně v rozumném množství). Tvaroh jídlo obohatí o další bílkoviny, a především dobře využitelný vápník. K oslazení se hodí čekankový sirup, který jako jeden z mála sirupů neobsahuje velké množství cukru a je tvořený především vlákninou.
Omeletu dozdobte jahodami nebo jiným čerstvým (případně i mraženým ovocem), můžete využít cokoli, co je zrovna v sezóně nebo máte v zásobě v mrazáku.
Ingredience 1 porce
Omeleta | |
2 vejce | 110 g |
řepkový olej | 4 g |
Náplň | |
polotučný tvaroh | 120 g |
jahody | 75 g |
čekankový sirup | 10 g |
Postup
-
Vejce důkladně rozšleháme (čím víc vejce vyšleháme, tím bude omeleta nadýchanější).
-
Vlijeme na mírně rozpálenou pánev potřenou olejem, omeletu pečeme na mírném plameni, aby se nespálila a nevysušila.
-
Tvaroh vyšleháme společně s ½ čekankového sirupu a vmícháme na kousky nakrájené jahody (část jahod si necháme).
-
Omeletu potřeme připraveným tvarohem a dozdobíme zbylými jahodami a čekankovým sirupem.
-
Dle chuti můžeme posypat oříšky nebo nastrouhanou čokoládou.
výživové údaje | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
1 porce | |||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 100 | 359 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 10,4 | 33 | - |
sacharidy | g | 3,8 | 12 | - |
z toho cukry | g | 3 | 9,7 | - |
tuky | g | 5,7 | 18,2 | - |
z toho | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,6 | 5,2 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 2,4 | 7,6 | ≥ 1,4/100 g |
sůl | g | 0,1 | 0,4 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0,4 | 1,3 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehký oběd).