Pohanka patří mezi bezlepkové pseudoobiloviny. Je nejvýznamnějším zdrojem přírodního rutinu, který působí pozitivně především na kardiovaskulární systém a pružnost našich cév. Pohanka je také zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, některých vitaminů (skupiny B) a minerálních látek. Pohanková mouka má trochu specifickou chuť, proto je vhodné ji ze začátku nakombinovat s klasickou moukou.

Tvaroh knedlíky obohatí o bílkoviny a skvěle využitelný vápník. Tvaroh je jednak použitý do těsta, ale kromě toho nezapomeňte hotové knedlíky posypat tvrdým strouhaným tvarohem. A nemusíte s ním vůbec šetřit.

Pochopitelně si můžete kromě jahodových knedlíků připravit i meruňkové, švestkové nebo borůvkové. Fantazii se meze nekladou a můžete je určitě zkusit i s jiným méně obvyklým ovocem.

Igredience - 4 porce

měkký tvaroh 0,5 %  200 g
1 vejce  50 g
pohanková mouka  120 g
hrubá mouka krupice  120 g
cukr  20 g
jahody  150 g
tvrdý tvaroh  200 g

Postup 

  1. Vejce rozmícháme s tvarohem, přidáme cukr, oba druhy mouky a vypracujeme hladké těsto.

  2. Jahody zbavíme lístečků a zabalíme do těsta.

  3. Připravené knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme cca 10 minut.

  4. Podáváme se strouhaným tvarohem nebo jogurtem.

  5. Dle chuti můžem přidat i trochu rozpuštěného másla a čerstvé jahody na ozdobu.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  350  162  1400 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  28  13  110 -
sacharidy g  53  25  213 -
z toho cukry g  10  4,6  40 -
tuky g  3,2  1,5  13 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1  0,5  4,1 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  4,9  2,3  20 ≥ 1,4/100 g
sůl g  0,2  0,1  0,9 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  5  2,3  20 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehký oběd).