Robi je zkratkou dvou slov, a to ROstlinné lkoviny. Základem je pšeničná bílkovina, mouka a červená řepa. Sortiment robi je poměrně široký a použití opravdu jednoduché. Můžete ho využít všude tam, kde byste jinak použili maso nebo třeba tofu, tedy například do různých směsí se zeleninou nebo i do salátů nebo pro přípravu pomazánek. Vzhledem k tomu, že se vyrábí z pšenice, nemohou ho konzumovat lidé s celiakií a alergií na pšeničnou bílkovinu.

Ingredience 3 porce

Tříbarevná rýže (v suchém stavu) 200 g
Robi nudličky  200 g
Rajčatové pyré  500 g
Cibule  250 g
Zelená paprika  200 g
Červená parpika  140 g
Zelené fazolky  70 g
Sójová omáčka  20 ml
Řepkový olej  10 ml
Česnek 10 g
Chilli 1 g
Pepř 1 g

Postup

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme.
  2. Nejprve na oleji orestujeme na měsíčky nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme i na nudličky nakrájenou papriku, na plátky nakrájený česnek a zelené fazolky (čerstvé nebo mražené). Přidáme chilli, opepříme a chvíli opékáme.
  3. Poté přidáme robi nudličky a ochutíme sójovou omáčkou.
  4. Zalijeme rajčatovým pyré a dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Dle chuti dosolíme nebo přidáme chilli.
  6. Podáváme s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  490  92  1 470 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  26,4  5  79 -
sacharidy g  76,4  14,3  229 -
z toho cukry g  16,6  3,1  49,7 -
tuky g  7  1,3  21 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,9  0,2  2,7 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  11.5   2,2  34,6 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,5  0,3  4,5 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).