Robi je zkratkou dvou slov, a to ROstlinné BÍlkoviny. Základem je pšeničná bílkovina, mouka a červená řepa. Sortiment robi je poměrně široký a použití opravdu jednoduché. Můžete ho využít všude tam, kde byste jinak použili maso nebo třeba tofu, tedy například do různých směsí se zeleninou nebo i do salátů nebo pro přípravu pomazánek. Vzhledem k tomu, že se vyrábí z pšenice, nemohou ho konzumovat lidé s celiakií a alergií na pšeničnou bílkovinu.
Ingredience 3 porce
Tříbarevná rýže (v suchém stavu) | 200 g |
Robi nudličky | 200 g |
Rajčatové pyré | 500 g |
Cibule | 250 g |
Zelená paprika | 200 g |
Červená parpika | 140 g |
Zelené fazolky | 70 g |
Sójová omáčka | 20 ml |
Řepkový olej | 10 ml |
Česnek | 10 g |
Chilli | 1 g |
Pepř | 1 g |
Postup
- Zeleninu očistíme a nakrájíme.
- Nejprve na oleji orestujeme na měsíčky nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme i na nudličky nakrájenou papriku, na plátky nakrájený česnek a zelené fazolky (čerstvé nebo mražené). Přidáme chilli, opepříme a chvíli opékáme.
- Poté přidáme robi nudličky a ochutíme sójovou omáčkou.
- Zalijeme rajčatovým pyré a dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
- Dle chuti dosolíme nebo přidáme chilli.
- Podáváme s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
3 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 490 | 92 | 1 470 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 26,4 | 5 | 79 | - |
sacharidy | g | 76,4 | 14,3 | 229 | - |
z toho cukry | g | 16,6 | 3,1 | 49,7 | - |
tuky | g | 7 | 1,3 | 21 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,9 | 0,2 | 2,7 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 11.5 | 2,2 | 34,6 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,5 | 0,3 | 4,5 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).