V tradičním francouzském receptu hraje důležitou roli plnotučná smetana, máslo a leckdy také tučné sýry. My jsme pro náš recept použili polotučný tvaroh, cottage sýr, mléko a mozzarellu v light verzi. Díky použití těchto ingrediencí je výsledný koláč nejen chuťově vynikající, ale také nutričně vyvážený.
- Tvaroh je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, vápníku, vitaminů A, E a skupiny B. Díky vysokému obsahu bílkovin má také skvělou sytící schopnost.
- Pohanková mouka je přirozeně bezlepková, obsahuje vitamin B, některé minerální látky a rutin.
- Cottage sýr je chuťově velmi jemný sýr, který se hodí do slaných i sladkých receptů. Jeho předností je nízký obsah tuku a vysoký obsah kvalitních bílkovin.
- Mozzarella je jedním z nejoblíbenějších sýrů světa, pokud zvolíme její light verzi, ušetříme si v receptu poměrně velké množství tuku.
Díky použití těchto surovin je náš quiche nejen chuťově výborný, ale zároveň i skvěle zasytí.
Ingredience: 6 porcí
Na těsto: | |
polotučný tvaroh | 150 g |
hladká celozrnná mouka | 250 g |
vejce | 1 ks |
slunečnicový olej | 50 ml |
polotučné mléko | 50 ml |
prášek do pečiva | 5 g |
Na náplň: | |
vejce | 4 ks |
polotučné mléko | 550 ml |
cottage sýr light | 150 g |
mozzarella light | 125 g |
kuřecí šunka nejvyšší jakosti | 100 g |
rajčata | 60 g |
velká červená cibule | 1 ks |
sůl | 1,5 g |
pepř | 1 g |
čerstvá bazalka | 10 g |
Postup
- Nejprve si připravíme těsto na quiche. Můžeme si ho připravit klidně i den dopředu a nechat odležet v lednici - minimálně však půl hodiny. Smícháme mouku a prášek do pečiva, potom postupně přidáváme zbylé ingredience.
- Zatímco nám těsto odpočívá v lednici, nastrouháme mozzarellu najemno, červenou cibuli a šunku nakrájíme na tenké proužky, rajčata na plátky.
- Předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si formu na quiche, jemně ji potřeme slunečnicovým olejem.
- Těsto na quiche zpracujeme do formy, přikryjeme ho svrchu pečícím papírem, na který rovnoměrně umístíme nějakou zátěž (například suché fazole nebo cizrnu). Pečeme cca 20 minut.
- Mezitím si připravíme náplň. Smícháme 4 vejce s mlékem, cottage sýrem, mozzarellou, nakrájenou šunkou, rajčaty a cibulí, osolíme a opepříme a přelijeme do formy na quiche, kde již máme částečně upečené těsto.
- Koláč pečeme na 160 °C po dobu cca 30 minut.
- Podáváme ozdobený čerstvými bylinkami - například bazalkou.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
6 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 406 | 150 | 2433 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 26,3 | 9,7 | 157,7 | - |
sacharidy | g | 36,4 | 13,5 | 218,5 | - |
z toho cukry | g | 6,5 | 2,4 | 39,1 | - |
tuky | g | 18,6 | 6,9 | 111,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,3 | 1,97 | 31,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 3,3 | 1,2 | 19,8 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,62 | 0,60 | 9,72 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).