• Vánočka je dalším z řady tradičních receptů, bez kterých si Vánoce jen stěží dovedeme představit. Je symbolem nového života a svým tvarem má připomínat Ježíška zabaleného v peřince.
  • Uplést vánočku bývá často pro mnohé oříšek. U tohoto receptu vám tato starost odpadá, protože těsto se jednodušše nalije do formy. 
  • Tvaroh dodá těstu úžasnou vláčnost a vánočka tak nebude ani několika dnech suchá a dusivá. 

Ingredience:

polotučný tvaroh v kostce 500 g 
vejce 4 ks 
zakysaná smetana 2 lžíce 
rozpuštěné máslo nebo rostlinný tuk 2 lžíce 
třtinový cukr (případně jiné sladidlo) 150 g 
vanilkový lusk 1 ks 
samokypřící směs bez lepku Freee Doves Farm 500 g 
sůl 1 g 
rozinky 25 g 
rum 30 ml 
kandované ovoce 50 g 

Postup 

  1. V míse vyšleháme vejce s cukrem a zrníčky z vanilkového lusku do pěny.
  2. Přimícháme tvaroh, sůl, rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, kandované ovoce, rozinky namočené v rumu. Přimícháme rozinky namočené v rumu. 
  3. Formu vytřeme olejem a vysypeme bezlepkovou směsí. Těsto nalijeme do formy (pomocí stěrky). 
  4. Troubu zapneme na 180 °C až při vkládání vánočky. Pečeme cca 60 minut na horní a spodní ohřev.