Pohanka nejen na knedlíky

Pohanka je tradiční českou surovinou a stejně jako quinoa či amarant se řadí mezi pseudoobiloviny. Nejčastěji se konzumuje vařená jako příloha k masu či zelenině. Z pohanky se však dají připravit i snídaňové sladké kaše, z pohankové mouky můžete péct moučníky či slané pečivo, nebo také použít pohanku na klasické knedlíky. Pohanka je bezlepková, nutričně hodnotná, lehce stravitelná a má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů.

Rutinová bomba

Pohanka je ceněna především pro vysoký obsah rutinu, který má pozitivní vliv na posílení stěn cév a pružnost krevních kapilár. Pohanka tak působí léčivě na cévy a krevní oběh, zmírňuje potíže s křečovými žilami, zvýšenou krvácivostí, praskáním žilek, žaludečními vředy či silnou menstruaci. Také pomáhá regulovat krevní tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi. Pohanka je však také významným zdrojem antioxidantů, zinku, draslíku, manganu, železa, vápníku, vitamínů skupiny B a vitamínu E. Bílkoviny pohanky mají vysoký obsah esenciálních aminokyselin, tuky zase polynenasycených mastných kyselin. Pohanka obsahuje rezistentní škrob, který působí preventivně na nádorové onemocnění střev.

Pohanka v kuchyni

Z pohanky se využívají nejen semena, ale i nať a květy, které jsou skvělé do salátů, sušené jako koření nebo na bylinný čaj. K dostání je celá řada pohankových výrobků – pohanka neloupaná, loupaná (kroupy), lámanka, pohanková mouka, těstoviny, instantní kaše, pufované a pekárenské výrobky, vločky a čaje. Semena pohanky stačí krátce povařit a pak nechat pod pokličkou nabobtnat. Na jeden díl pohanky se dávají přibližně dva díly vody.

Zázvorové hovězí s pohankovým knedlíkem

Pohankové knedlíky jsou skvělou bezlepkovou alternativou klasických knedlíků a k hovězímu na zázvoru prostě patří! Doporučuji z těsta vytvořit raději menší válečky, aby se dobře provařily. Pokud by se vám knedlíky i tak nedovařily, pokrájejte je na kolečka a dejte ještě na chvíli dopéct v troubě na pečícím papíru. Také doporučuji použít kvalitní sójovou omáčku a dávkovat ji postupně, aby nedošlo k přesolení. Každá sójová omáčka je jinak slaná. Samotnou omáčku a maso již není třeba solit.

RECEPT: ZÁZVOROVÉ HOVĚZÍ S POHANKOVÝM KNEDLÍKEM

Zázvorové hovězí s pohankovým knedlíkem, recept

SUROVINY na 4 porce:

hovězí zadní

500 g

   

badyán

5 g

olej řepkový

20 g

   

sójová omáčka

100 ml

cibule

100 g

   

citrónová šťáva

10 g

zázvor čerstvý

50 g

   

rajčatový protlak

30 g

česnek

20 g

   

hovězí vývar

500 ml

koriandr čerstvý

10 g

   

pohanka loupaná

250 g

sůl

2 g

   

mouka pohanková

40 g

pepř

2 g

   

vejce

50 g

POSTUP:

Čerstvý oloupaný zázvor, česnek, cibuli a čerstvý koriandr rozmixujeme na hladkou pastu. Maso pokrájíme na menší kousky a v hrnci zprudka orestujeme na rozpáleném oleji. Maso přidáváme do hrnce po částech, aby se stihlo pořádně zatáhnout, a pak dáme stranou. Ve stejném hrnci pak orestujeme zázvorovou pastu, kterou podlijeme trochou vody a spojíme tak s výpekem z masa. Přidáme koření, citrónovou šťávu, rajčatový protlak, sójovou omáčkou, promícháme a přidáme opečené maso i se šťávou z masa. Zalijeme vývarem a přendáme do trouby předehřáté na 160 ° C, kde dusíme pod poklicí alespoň 2 hodiny. Na závěr dáme zpět na plotnu a zredukujeme omáčku do požadované konzistence. Mezitím si připravíme knedlíky. Pohanku uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Přidáme vejce, sůl, pepř a mouku. Důkladně promícháme a těsto rozdělíme na 3 menší díly. Z každého dílu navlhčenýma rukama vytvoříme válečky. Připravíme si 3 kusy alobalu a potravinové fólie. Každý knedlík nejdříve zabalíme do potravinářské fólie a pak do alobalu. Zabalíme jako bonbon a pořádně na stranách zatočíme a přitiskneme okraje k sobě. Vaříme ve vroucí vodě cca 20 min a po 10 minutách knedlíky obrátíme. Po uvaření rozbalíme a pokrájíme navlhčeným nožem či nití. V případě potřeby dopečeme v troubě.  

Nutriční složení 1 porce:

  energie

608,7 kcal

  sacharidy

60,7 g

    z toho cukry

2,9 g

  bílkoviny

39,5 g

  tuky

19,9 g

    SFA

5,3 g

    TFA

0 g

  sodík

0,798 g

  vláknina

8,6 g

  přidaný cukr

0 g

 

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.whfoods.com