Proč jíst chřest

Konzumace chřestu má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Chřest je nízkokalorický (80 kJ / 100 g), ale přesto bohatý na vitamíny a minerály. Je významným zdrojem vitamínu E, A, C, kyseliny listové a vlákniny. Z minerálních látek jsou nevíce zastoupeny draslík, fosfor, vápník, železo a mangan. Chřest má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest. Příznivě působí také na trávení díky vysokému obsahu vlákniny. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu a vysokého krevního tlaku. Chřest není vhodný pro lidi trpící dnou díky vyššímu obsahu purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové.

Jak jíst chřest

Chřest se dá upravit na řadu způsobů. Je výborný jen tak vařený, grilovaný nebo zapečený se sýrem. Chřestem můžeme doplnit saláty, těstoviny či z něj udělat výbornou polévku. Na trhu je k dostání nejčastěji chřest bílý nebo zelený. Bílý chřest je chuťově jemnější a před úpravou je vhodné ho lehce oloupat kromě špiček a odříznout tvrdé konce. Zelený chřest je bohatší na vitamíny a chuťově výraznější a před úpravou stačí jen odříznout dřevnatý konec. Ať už bílý nebo zelený, chřest má jedinečnou chuť sám o sobě a není třeba ho výrazně dochucovat.

RECEPT: CHŘESTOVÁ KEŠU POLÉVKA

recept, chřestová polévka

SUROVINY na 2 porce:

Chřest bílý 500 g
Cibule 50 g
Česnek 10 g
Zázvor kořen čerstvý 5 g
Sůl 2 g
Pepř 2 g
Oříšek muškátový 1 g
Zeleninový vývar 500 ml
Olej olivový 20 g
Citrónová šťáva 10 g
Oříšky kešu 60 g

POSTUP:

Nesolené kešu oříšky si nejprve namočíme do mističky s vlažnou vodou. Chřest, cibuli, česnek a zázvor pokrájíme na menší kousky. Na rozehřátém oleji v hrnci nejprve orestujeme cibuli, česnek a zázvor, pak přidáme kousky chřestu. Restujeme společně několik minut a pak přilijeme zeleninový vývar. Necháme cca 10 minut povařit. Pak do polévky přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, citrónovou šťávu a kešu oříšky. Vše důkladně rozmixujeme do hladka. V případě potřeby zředíme ještě vývarem nebo vodou.

Nutriční složení 1 porce:

 energie
331,2 kcal
  bílkoviny
11,8 g
  sacharidy
25,5 g
    z toho cukry
  7,9 g
  tuky
23,7 g
    SFA
  3,9 g
    TFA
  0 g
  sodík
0,4 g
  vláknina
7,2 g
  přidaný cukr
0 g 
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www. nutridatabaze.cz