Zdravé marmelády

Co rodina, to oblíbený recept na domácí marmeládu. Ovoce je však přirozeně sladké a často nepotřebuje tolik přidaného cukru, které se obvykle u výroby marmelád používá. Já přidávám ke kyselejšímu ovoci agávový sirup nebo med, ale některé sladší kousky nechávám klidně bez slazení. Množství přidaného sladidla záleží na vašich chuťových preferencí a také zralosti ovoce. Čím je ovoce zralejší, tím je sladší a o to méně přidaného doslazení potřebuje. Sladkou chuť také vytáhne a zvýrazní přidání špetky soli do marmelády. Gelovitou konzistenci získáte použitím chia semínek nebo také mořské řasy agaru. Na výrobu chia marmelády jsem letos zvolila červený rybíz, ale můžete použít i jakékoli jiné ovoce. Jedinou nevýhodou této marmelády je, že nevydrží až do zimy, ale jen několik týdnů v lednici.

Chia semínka nejen do marmelády

Chia semínka jsou semena šalvěje hispánské. Nemají žádnou specifickou chuť, za to jsou přímo nabité zdraví prospěšnými látkami. Díky svým hydrofilním vlastnostem v kontaktu s tekutinou zgelovatí a pokrm tak přirozeně zahustí. Můžete použít tedy nejen na výrobu marmelády, ale přidávat do jogurtu, smoothie, pudinkových dezertů, na výrobu pečiva, i do salátů, apod. Chia semínka obsahují vysoký podíl vápníku, železa, zinku, draslíku, hořčíku a fosforu. Jsou rovněž vynikajícím zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin a vlákniny. Z vitamínů obsahují převážně vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E. Jsou i zdrojem kvalitních proteinů a antioxidantů.

RECEPT: CHIA RYBÍZOVÁ MARMELÁDA

recept, marmeláda

SUROVINY:

rybíz červený 500 g
agávový sirup 100 g
citrónová šťáva 10 g
chia semena 40 g
sůl 2 g

POSTUP:

Omytý rybíz dáme do hrnce a pod pokličkou přivedeme k varu. Pak pokličku odklopíme, zakápneme citrónovou šťávou a přidáme špetku soli. Na mírném ohni vaříme za občasného míchání do změknutí a redukce přebytečné tekutiny. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, tak jí lžící odebereme. Na závěr přidáme chia semínka a necháme ještě chvíli provařit. Po odstavení přidáme agávový sirup, ochutnáme a v případě potřeby ještě dosladíme. Na zkoušení konzistence marmelády si dáme do mrazáku na chvíli malý talířek, na který pak kápnete trochu marmelády a měla by pomalu stékat. Pokud je marmeláda ještě příliš řídká, tak ještě povaříme a zredukujme tekutinu. Poté ihned marmeládu nalijeme do zavařovacích sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Necháme chvíli stát, dokud marmeláda nevychladne. Pak sklenici překlopíme zpět a uložíme do lednice.

recept, marmeláda

Nutriční složení:

energie
774,5 kcal
 bílkoviny
13,3 g
 sacharidy
162,4 g
   z toho cukry
109,2 g
 tuky
13,3 g
   SFA
1,3 g
   TFA
0 g
 vláknina
35,1 g
 sodík
0,783 g
 přidaný cukr
74 g   
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.whfoods.com