Proč domácí nutella?
Hlavními ingrediencemi lískooříškových a kakaových pomazánek nejsou ořechy ani kakao, ale cukr a rostlinný tuk. Přitom lískové ořechy i kakao jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé a je škoda se o tyto suroviny v pomazánce ošidit. K výrobě domácí nutelly potřebujete jen ořechy, kvalitní kakao, přírodní sladidlo, špetku soli, vanilkový lusk a hlavně výkonný mixér. Na tento recept jsem použila agávový sirup, ale můžete zkusit i med či jiné přírodní sladidlo. Recept je tak přirozeně bezlepkový, bezlaktózový s minimem cukru. Lusk vanilky lze rovněž nahradit lžičkou vanilkového extraktu. Ořechy používám do pomazánky vždy opražené, jednak vynikne jejich pečená chuť, snadněji se mixují a jsou i takto lépe stravitelné.
Lískové oříšky pro zdraví
Lískové ořechy jsou stejně jako ostatní druhy ořechů výborným zdrojem energie, nenasycených mastných kyselin, bílkovin a řady vitamínů a minerálů. Lískové ořechy jsou bohaté převážně na hořčík, vápník, draslík a fosfor a z vitamínů obsahují vitamíny skupiny B, betakaroten a vitamín E. Pomáhají tak při únavě, fyzické i psychické vyčerpanosti a používají se k prevenci zvýšeného cholesterolu, krevního cukru a srdečních chorob. Nepřehánějte to však s množstvím, všechny ořechy jsou sice zdravé, ale také velmi kaloricky bohaté, proto hrst ořechů denně by měla stačit.
RECEPT: DOMÁCÍ NUTELLA
SUROVINY:
Ořechy lískové 300 gKakao kvalitní 30 gSůl 2 gVanilkový extrakt 5 gAgávový sirup 50 gPOSTUP:
Lískové ořechy se slupkou rozprostřeme do jedné vrstvy na plech vyložený pečícím papírem a dáme do rozehřáté trouby na 180 ° C péct na cca 10-15 minut, až začne slupka ořechů praskat a mírné hnědnout. Pak je hned za tepla vsypeme do čisté utěrky, zabalíme a důkladně promačkáme, aby se ořechy o sebe oloupaly. Pokud trochu slupky na oříškách zůstane, tak to vůbec nevadí. Oříšky přesypeme do robotu a mixujeme na co nejjemnější hmotu. Ořechy se musí ze stěn mixeru ručně stírat, mají tendenci rychle tuhnout. Pak přidáme kakao, špetku soli, agávový sirup a dřeň z vanilkového lusku (lusk podélně rozkrojíme a špičkou nože vydlabeme vnitřek) a ještě vše důkladně promixujeme. Nutellu ochutnejte a v případě potřeby ještě doslaďte sirupem a kdo má rád tekutější konzistenci tak může přidat např. mléko, vodu či rostlinný nápoj. Hotovou nutellu přelijte do čisté sklenice s víkem a dejte do lednice uležet. Pokud nesníte ihned, vydrží v lednici až dva týdny.
Nutriční složení celkem:
energie | 2238,4 kcal |
bílkoviny | 42,4 g |
sacharidy | 76,4 g |
z toho cukry | 54,6 g |
tuky | 188,1 g |
SFA | 15,6 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 34,6 g |
sodík | 0,815 g |
přidaný cukr | 33,1 g |
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš MartínezZdroje: www.nutridatabaze.cz