Proč domácí nutella?

Hlavními ingrediencemi lískooříškových a kakaových pomazánek nejsou ořechy ani kakao, ale cukr a rostlinný tuk. Přitom lískové ořechy i kakao jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé a je škoda se o tyto suroviny v pomazánce ošidit. K výrobě domácí nutelly potřebujete jen ořechy, kvalitní kakao, přírodní sladidlo, špetku soli, vanilkový lusk a hlavně výkonný mixér.  Na tento recept jsem použila agávový sirup, ale můžete zkusit i med či jiné přírodní sladidlo. Recept je tak přirozeně bezlepkový, bezlaktózový s minimem cukru. Lusk vanilky lze rovněž nahradit lžičkou vanilkového extraktu. Ořechy používám do pomazánky vždy opražené, jednak vynikne jejich pečená chuť, snadněji se mixují a jsou i takto lépe stravitelné.

Lískové oříšky pro zdraví

Lískové ořechy jsou stejně jako ostatní druhy ořechů výborným zdrojem energie, nenasycených mastných kyselin, bílkovin a řady vitamínů a minerálů. Lískové ořechy jsou bohaté převážně na hořčík, vápník, draslík a fosfor a z vitamínů obsahují vitamíny skupiny B, betakaroten a vitamín E. Pomáhají tak při únavě, fyzické i psychické vyčerpanosti a používají se k prevenci zvýšeného cholesterolu, krevního cukru a srdečních chorob. Nepřehánějte to však s množstvím, všechny ořechy jsou sice zdravé, ale také velmi kaloricky bohaté, proto hrst ořechů denně by měla stačit. 

RECEPT: DOMÁCÍ NUTELLA

 

SUROVINY:

Ořechy lískové 300 g
Kakao kvalitní 30 g
Sůl 2 g
Vanilkový extrakt 5 g
Agávový sirup 50 g

 

POSTUP:

Lískové ořechy se slupkou rozprostřeme do jedné vrstvy na plech vyložený pečícím papírem a dáme do rozehřáté trouby na 180 ° C péct na cca 10-15 minut, až začne slupka ořechů praskat a mírné hnědnout. Pak je hned za tepla vsypeme do čisté utěrky, zabalíme a důkladně promačkáme, aby se ořechy o sebe oloupaly. Pokud trochu slupky na oříškách zůstane, tak to vůbec nevadí. Oříšky přesypeme do robotu a mixujeme na co nejjemnější hmotu.  Ořechy se musí ze stěn mixeru ručně stírat, mají tendenci rychle tuhnout. Pak přidáme kakao, špetku soli, agávový sirup a dřeň z vanilkového lusku (lusk podélně rozkrojíme a špičkou nože vydlabeme vnitřek) a ještě vše důkladně promixujeme. Nutellu ochutnejte a v případě potřeby ještě doslaďte sirupem a kdo má rád tekutější konzistenci tak může přidat např. mléko, vodu či rostlinný nápoj. Hotovou nutellu přelijte do čisté sklenice s víkem a dejte do lednice uležet. Pokud nesníte ihned, vydrží v lednici až dva týdny. 

Nutriční složení celkem:

  energie
2238,4 kcal  
  bílkoviny
42,4 g  
  sacharidy
76,4 g  
   z toho cukry
54,6 g  
  tuky
188,1 g  
   SFA
15,6 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
34,6 g  
  sodík
0,815 g  
  přidaný cukr
33,1 g  

 

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.nutridatabaze.cz