Rozhodně ani tropy by nás neměly od pravidelného stravování odradit. Násilí bychom si také dělat neměli. Co s tím? Vybrat správné potraviny, které zajistí našemu tělu přísun bílkovin, sacharidů, vlákniny, vitamínů a minerálních látek, přitom nás však nezatíží.

Teplo bere chuť k jídlu. Hladovění vede k přejedení

To, že v horku nemáme hlad, je zcela přirozené. Instinktivně se chceme ochladit. Tato potřeba kopíruje myšlenky čínské medicíny, aby vše bylo v rovnováze. A tedy, je-li člověku horko, jeho tělo si žádá ochlazení. V letních měsících nás i sama příroda nabádá tím, co právě roste, ke konzumaci zeleniny, ovoce, bylinek. Naopak, je-li na teploměru třicítka či více, málokdo si dá s chutí hutnou polévku, vepřo-knedlo-zelo nebo luštěniny. Není ani třeba se do takových pokrmů nutit. „Hladovět je ale špatné. Přinejmenším hrozí to, že se pak večer zbytečně přejíme,“ varuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Zákysy se hodí vždycky

Do horka se skvěle hodí dobře vychlazené zákysy, kefírové mléko. „Není problém si je vzít i na výlet. Studené si je můžeme nalít do termosky, a když vylezeme na kopec, v klidu si kefír vypijeme, a když přidáme dalamánek, zasytí nás to, aniž bychom se cítili těžce a unaveně,“ radí Karolína Hlavatá. Stejnou službu nám v létě udělají jogurty a tvarohy, sojové mléko, rýže.

Příroda poradí nejlépe: sezónní je ideální

I při výběru ovoce a zeleniny nám nejlépe poradí sama příroda. Berme, co právě roste. „Ideální jsou plody, v nichž je vysoký obsah vody, například melouny, okurky, rajčata, ananas,“ doporučuje dietoložka. Podle ní jsou výjimkou plody oranžové barvy. „Například meruňky či broskve spíše zahřívají. Ne že bychom si je nemohli dát, ale je třeba počítat s tím, že nás příliš neosvěží,“ vysvětluje.

Inspirace na letní jídelníček

Při skladbě denního jídelníčku se fantazii meze nekladou. Přesto malá inspirace pro tropický den.

Snídaně: jogurt, müsli a hrst borůvek
Svačina: smoothie a do něj nalít minerálku, abychom na dopoledne získali asi „sedmičku“ nápoje
Oběd: zeleninový salát, plátek masa narychlo osmahnutého nebo sýr, pro osvěžení můžeme přidat pár oliv
Svačina: půllitr kefíru, je-li větší hlad, tak třeba kousek chleba se žervé a rajčaty
Večeře: zelenina, pokud jste neměli maso k obědu, tak rychle opečené kousky kuřecího, můžeme si udělat plněnou tortillu, nebo quacamole z avokáda s pečivem či dip z řeckého jogurtu se zeleninou a tortillu.

Neutrální potraviny

V létě si můžeme k chladným potravinám přidat v menší míře i takzvané neutrální. „Jsou to brambory, hovězí maso, vejce, sýry, mléko,“ radí dietoložka.

Teplé a horké pokrmy nás zatíží

K teplým jídlům pak patří dýně, broskve, ryby, zvěřina. „Hodí se již více k pozdnímu létu a na podzim,“ říká Karolína Hlavatá. Čemu bychom se měli v létě vyhýbat, jsou potraviny horké, vhodné pro zimu – tučnější maso, luštěniny, česnek a podobně. Pokrmy, které se dlouho vaří, například guláš, nebo smažené. V letním parnu na nás budou působit jako kámen na krku, ne-li v žaludku.

Záleží na úpravě

Je-li řeč o létu, pak kromě výběru produktů záleží i na jejich úpravě. „Vše by mělo být co nejvíce čerstvé. Oblíbené grilování, ať už masa nebo zeleniny, nás spíše zatíží. Navíc řada příznivých látek antioxidantů, mezi které patří i vitamín C, vysoká teplota ničí. Je proto ze zdravotního hlediska vhodné vykompenzovat grilované maso spoustou čerstvé zeleniny, která je antioxidantů plná,“ dodává dietoložka.

Mátové osvěžení pro pitný režim

V parném létě pak platí více než kdy jindy nutnost dodržování pitného režimu. V horku je vhodné zařadit i minerální vody. Osvěžující je také mátový čaj. Sama máta má totiž ochlazující účinky, a tak je výborná nejen v nápojích, ale i v salátech a dezertech.