V létě na jednu stranu máme opravdu více možností k fyzickým aktivitám, bereme si dovolenou, vyrážíme do hor, k moři, hodně chodíme, plaveme. Na druhou stranu si chceme také těch pár týdnů, kdy je v Česku teplo a slunečno řádně užít.

„Člověk si obvykle užívá jídlem. Jsme-li na výletě, přece si neodřekneme dortík, zvlášť když jsme ušli takovou túru. Večer pak s přáteli grilujeme a zase si řekneme, přece nemůžeme neochutnat. Pod hvězdnou oblohou následně posedíme, povídáme si a otevřeme víno, pivo, je přece tak krásný večer...“ popisuje chování většiny lidí nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Výsledkem může být energetický příjem i výdej vyrovnaný, v horší variantě příjem vyšší než výdej. „Což znamená, že nehubneme, ale dokonce přibíráme. Máme-li opravdu dostatek pohybu a přitom hodně jíme, bývá pozitivem alespoň zlepšení fyzické kondice,“ komentuje jedno plus Zuzana Douchová.

Problém je i ovoce

Denně bychom měli sníst alespoň 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce. Takové množství se nám může zdát velké, ale když si porce odvážíme, zjistíme, že tomu tak být nemusí. „Z ovoce získáme řadu nutričně potřebných látek, obsahuje však i velké množství cukrů. A pokud sníme za den pět meruněk, dvě broskve, mezitím nějaká ta švestka, letní jablko ve výsledku můžete ovoce zkonzumovat více než půl kila i víc,“ uvádí nutriční terapeutka s tím, že pokud máte dostatek pohybu, není problém. „Pokud se však přijatá energie nespálí, uloží se,“ upozorňuje Douchová.

Pomocí pro nás může být prokládání ovoce bílkovinou. „Ke svačině si klidně dát dvě meruňky a dvě švestky, k nim si ale přidat třeba 50 gramů tvrdého tvarohu, jogurt... Bílkovina v něm obsažená nás zasytí, nebudeme mít chutě na další kusy ovoce,“ radí Zuzana Douchová.

Další zhoubou může být i zelenina, mezi ni se totiž řadí vodní melouny. Máme za to, že jsou plné vody a vlastně nízkokalorické. Což je i pravda, ve 100 gamech je 140 kJ. Zkuste si ale odvážit, kolik těch 100 gramů je na množství. Pokud si vodní meloun dáme po večeři jako dezert, není problém ho sníst i půl kila. To už jsou téměř tři čtvrtiny doporučované energetické hodnoty večeře.

„Patříte-li mezi milovníky melounů, připravte si večeři přímo z nich. Stačí vychlazenou červenou dužinu nakrájet na kostky, přidat na kostičky nakrájený balkánský sýr, kdo se snaží omezit sůl, opět může sáhnout po tvrdém tvarohu. Dále pár černých oliv a bazalkových lístků a máte skvělý salát pro horký letní večer,“ dává tip na skvělou večeři Zuzana Doucová.

Problém all inclusive

Obrovskou nástrahou pro naši vůli a následně radostí pro tukové buňky je stravování all inclusive. Jen těžko se nám podaří odolat a dát si na talíř jen jednu porci.

„Obvykle chceme ochutnat od každého, začneme polévkou, hlavním jídlem, vlastně několika hlavními jídly, řadou salátů a končíme výběrem dezertů a sýrů. Nemluvě o tom, že tři denní jídla prokládáme kávou, zmrzlinou, sladkými nápoji a dospělí alkoholem. Lidem bojujícím s nadbytečnými kily doporučuji all inclusive dovolené nekupovat,“ uvádí Zuzana Douchová. Mnohem lepší volbou je servírovaná plná penze.

Hubnout v horku nejde

V létě se nedá spoléhat ani na dostatek pohybu. V parnech se mnoha lidem vyrazit běhat, na kolo, kolečkové brusle, zahrát tenis nechce, a ono to mnohdy vlastně ani nejde.

„Jestli opravdu chceme shodit, musíme myslet, jak jsme si už řekli, na příjem energie a její výdej. Když nejde běhat, můžeme jí do bazénu, když není možnost, musíme holt upravit jídelníček a oželet/užívat si lahůdek nabízených létem v rozumné míře,“ dodává nutriční terapeutka Zuzana Douchová.