V současné době si sice můžeme rajče v supermarketu koupit po celý rok, ale není to ono. Všichni víme, jak chutná právě teď, v období plné zralosti. Navíc pokud máte možnost utrhnout si ho přímo z keříčku a hned sníst, nemá to chybu. Chuť však není to jediné, co by nás mělo zajímat. Právě nyní mají rajská jablíčka i největší obsah ochranných látek.

Zásadně prospívají zdraví

Rajčata jsou bohatá na vitamíny C, B, E, z minerálních látek jde zejména o draslík. „Obsahují také karoten, lykopen, zeaxanthin a lutein, což jsou provitamíny A a také antioxidanty,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová a dodává: „Popisuje se, že již třistagramová porce rajčat pokryje takřka celou denní potřebu vitamínu C. Ve sto gramech je zase deset procent denní dávky vitamínu E.“

Obsah přirozených antioxidantů dělá z rajských jablíček potravinu, která zásadně prospívá zdraví. Například lykopenu se připisují pozitivní účinky při snižování rizika srdečně cévních onemocnění, pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu krevních tuků, tedy i cholesterolu. Některé studie mu připisují ochranné účinky v souvislosti se zhoubnými nádory. Zeaxanthin a lutein se ukládají v oku, v takzvané žluté skvrně. Oko tak chrání před poškozením světlem a vznikem šedého zákalu a především onemocnění s názvem - věkem podmíněná makulární degenerace - která je nejčastější příčinnou slepoty ve vyšším věku.

  • mají diuretický (močopudný) účinek
  • podporují činnost ledvin
  • pročišťují organismus (zvláště při masité stravě)
  • podporuje imunitní systém
  • zvyšuje schopnost těla bojovat s infekcemi
  • pomáhají při arterioskleróze
  • slouží preventivně proti karcinomu trávicího ústrojí a prostaty
  • snižují množství toxinů

Tepelná úprava zvyšuje využitelnost lykopenu

Zatímco obvykle vařením a konzervováním ovoce a zeleniny ochranných látek ubývá, v případě rajčat a lykopenu je tomu naopak. Tepelným zpracováním využitelnost lykopenu vzrůstá, některé studie uvádějí, že až pětkrát, oproti syrovým plodům.

Důležité je také vědět, že lykopen se nachází především v povrchových vrstvách rajčete, slupce a těsně pod ní, které jsou vystaveny slunečnímu záření. Uvnitř je více jiného antioxidantu, betakarotenu. Loupat rajčata, jak doporučují moderní kuchařské recepty, je škoda. „Ochudíme se tak nejen o lykopen ale i vlákninu, které obvykle nemáme v jídelníčku dostatek,“ říká Zuzana Douchová.

Máte-li doma hromady rajčat, určitě je lepší, než je rozdávat, začít zavařovat. „Nejjednodušším receptem jsou rajčata ve vlastní šťávě. Rozpůlené či rozčtvrcené plody namačkejte do zavařovacích sklenic, zavíčkujte a sterilizujte při 80 stupních dvacet minut. Lze je použít na rajskou omáčku i polévku, pod maso, na lečo...“ radí nutriční terapeutka.

Nezapomínat na tuk se vyplatí

Pro dokonalou využitelnost ochranných látek je kromě tepelné úpravy důležité přidat si k rajčátku i tuk. Je jedno, zda půjde o mozzarelu či trochu řepkového, či olivového oleje. „Na druhou stranu je v případě tuku být na pozoru. Často si místo lehké večeře – zeleninového saltu – uděláme kalorickou bombu právě množstvím přidaného tuku. Na porci stačí čajová lžička. Velmi zrádné je lít olej na talíř či mísy přímo z lahve,“ upozorňuje Zuzana Douchová a přidává, že rajská jablíčka jsou sama o sobě nízkokalorická, obsahují přibližně 103 kJ na 100 gramů.

Podobně obezřetní bychom měli být u lahodných sušených rajčat v oleji. Pokud je dáváme do salátu, už není potřeba olej přidávat, jinak je vhodnější je nechat „okapat“ na papírové utěrce. Ke koupi jsou i sušená rajčata bez tuku, i v jejich případě pozor, bývají velmi často hodně slaná!

A není možné zapomenout na kečup. „Kečup se stal už v české kuchyni legendou. V žádném případě není třeba ho zatracovat, ale měli bychom v obchodě při jeho koupi číst etiketu. Hledat takový výrobek, kde je co největší podíl rajčat na 100 gramů kečupu a zároveň sledovat další suroviny a do košíku si vložit takový, kde je nejméně zahušťovadel – škrobů, cukru a soli,“ dodává Zuzana Douchová.