Tvrdý tvaroh většina z nás obvykle používá jen na posypání ovocných knedlíků. To je velká škoda, protože zase tak o obyčejnou potravinu nejde.
„Tvaroh se vyznačuje vysokým podílem kvalitních bílkovin. A právě ve tvrdém je dokonce více bílkovin, než v mase,“ uvádí jedno jeho velké plus dietoložka Karolína Hlavatá.
Potravina pro svaly i hubnutí
„Bílkoviny hodně sytí. Tvaroh napomáhá i udržovat redukční režim a celkově výborně v těle funguje při jakémkoli sportování,“ konstatuje Karolína Hlavatá.
Ve stravě bychom ani v době štíhlení neměli zapomínat na sacharidy, kvalitní tuky a bílkoviny.
„Bílkoviny jsou potrava pro svaly. Platí, že čím více aktivní svalové hmoty, tím větší bazální metabolismus, tedy i lepší spalování,“ vysvětluje důvod doktorka Hlavatá.
Ve tvrdém tvarohu je na druhou stranu minimum tuku, obvykle do jednoho procenta na 100 gramů. Tedy 40krát či dokonce i více než v oblíbených sýrech. A jde o nasycené mastné kyseliny, kterých míváme v našem jídelníčku více. Oproti nenasyceným kyselinám, které získáváme z tuku rostlinného původu (kromě kokosového tuku) či ryb.
Kolik je kde bílkovin
- Tvrdý tvaroh 26,3 g na 100 gramů
- Kuřecí prsa 20 g na 100 gramů
- Krůtí stehno 24 g na 100 gramů
- Hovězí zadní 20 g na 100 gramů
- Vepřová kýta 20,4 g na 100 gramů
- Vajíčko 6,14 g na 100 gramů
- Fazole 7,8 g na 100 gramů
Vápník zase zpevní kosti
„Tvaroh je také výborným zdrojem vápníku, který také napomáhá redukci hmotnosti. Je to u něj vědecky prokázané,“ říká dietoložka Hlavatá.
Vápník je důležitý i v případě, že nehubneme. Je prevencí osteoporózy, řídnutí kostí. V České republice je postiženo osteoporózou 15 procent mužů a 33 procent žen ve věku nad 50 let a 39 procent mužů a 47 procent žen nad 70 let. Onemocnění není jen důvodem častých zlomenin, ale třeba i bolestí zad!
„Vápník je prevence osteoporózy, je důležitý nejen v dětství, u žen v době těhotenství, kojení. Ale celkově v průběhu celého života člověka, žen i mužů,“ doplňuje Karolína Hlavatá.
Jak ho jíst
Tvrdý tvaroh je skvělý do dopoledních i odpoledních svačinových krabiček, které si zabalíte do práce či na výlet. Stačí si 50 až 70 gramů nakrájet na kostičky, přidat plátek chleba či knäckebrotu a do sáčku přibalit hromadu zeleniny. Na kostičky nakrájený tvrdý tvaroh je skvělý do zeleninových salátů. Můžete jím nahradit balkánský sýr, který je extrémně slaný.
Tvrdý tvaroh můžete upravovat i tepelně, zkuste ho třeba do francouzských brambor místo oblíbeného salámu. Nebo ho nadrobno nakrájený přidat třeba do míchaných vajíček, a nemusí to být jen ke snídani. Uvařte si k nim brambor, přidejte zeleninový salát a máte rychlý a nutričně hodnotný oběd či večeři.