„Cibuli používejte nejen tradičně pod maso, ale přidávejte ji i do polévek, pomazánek, bílá a červená cibule je skvělá v salátech, výborná je i grilovaná cibule. Jediné, co cibuli nesvědčí, je smažení, kvůli kterému se ze zdravé potraviny stává energetická bomba,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.
Tip: Když děláte základ pod maso a cibulku necháte zezlátnout na tuku, pomocí lžíce přebytečný tuk odstraňte, snížíte tak energetickou hodnotu pokrmu, ale zůstane mu skvělá chuť.
Je přírodní antibiotikum
Největším „nábojem“ cibule proti bakteriím a virům je allicin, látka, kterou obsahuje také česnek a má na svědomí štiplavé aroma. Pro někoho nepříjemné pálení a zápach mnohonásobně vyváží její blahodárný účinek na zdraví. Funguje jako silné atibiiotikum. „Proto je cibule ideálním přírodním lékem při zánětu horních cest dýchacích. Už prababičky „ordinovaly“ na kašel a rýmu cibulový čaj nebo šťávu z cibule smíchanou s medem. Pacient pak snáze vykašlává, lépe se mu dýchá,“ říká Karolína Hlavatá.
Je zdrojem vitamínů a minerálních látek
Cibule obsahuje velké množství vody, vitamíny C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin. Je také zdrojem železa, zinku, síry, fosforu hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku, mědi, jódu a manganu.
- Chrání nervový a kardiovaskulární systém
- Snižuje hladinu špatného cholesterolu a zvyšuje hladinu „hodného“ (HDL)
- Zamezuje kornatění cév a přispívá k udržení správného krevního tlaku
- Je prevencí proti infarktu a mrtvici
- Je i prevencí proti osteoporóze, jelikož pozitivně ovlivňuje hustotu kostí
- Prospívá také šlachám, vazům a chrupavkám
- Protože obsahuje chrom a další látky, které pomáhají vstřebávání tuků a cukrů, je dobrou prevencí i proti cukrovce a nepřímo může ovlivnit boj s nadváhou
- Díky silnému antioxidantu quercetinu se popisují její preventivní účinky proti mnoha druhům rakoviny, především střev, hrtanu a vaječníků
- Působí příznivě na činnost a mikroflóru žaludku a střev
- Přikládání čerstvé cibule na bodnutí hmyzem můžeme zabránit otokům a svědění
Jaký je v nich rozdíl?
Cibule není jen jedna a rozhodně se od sebe jednotlivé druhy liší.
- Cibule žlutá - Nejčastěji většina hospodyněk v kuchyni používá cibuli žlutou. Chuťově je nejvyváženější a vařením sládne
- Bílá cibule - Bílá cibule má tenčí slupky, ostřejší chuť i vůni než žlutá a je křehčí. Užívat ji lze stejně jako žlutou do studené kuchyně i pro tepelné zpracování
- Šalotka - Cibule šalotka je mnohem menší a jemnější. Je sladká. Nejčastěji se nakládá a dává do salátů, sendvičů a podobně
- Červená cibule - Červená cibule je masitá a chuťově méně výrazná. Pod maso ji sice dát můžete, ale mnohem více její jemnost a zbarvení oceníte v salátu, salse a podobných jídlech. Vařením svou červenou barvu ztrácí
Skladování nepodceňujte
Abyste měli cibuli stále při ruce plnou všech „zázračných“ sil, které v sobě skrývá, je třeba ji správně skladovat. Jak na to?
- Jarní cibulku je nejlepší dát do ledničky
- Klasická kuchyňská cibule vydrží 3 až 4 týdny, uložíte-li ji při pokojové teplotě, nejlépe v jedné vrstvě a to na suchém, tmavém a dobře větraném místě
- Sladká cibule vydrží při pokojové teplotě jen 2 týdny, v chladu ale přečká až měsíc
- Zbude-li vám již oloupaná nebo nakrájená cibule, zabalte ji do potravinové fólie a spotřebujte do tří dnů