Vlasy, nehty, plíce, zuby
Jáhly patří mezi lehce stravitelné, přirozeně bezlepkové potraviny. Obsahují spoustu zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek. Z vitamínů pak B1 a B2.
Dále jáhly také působí příznivě na plíce a zuby. Zinek podporuje růst vlasů, zamezuje jejich vypadávání a lámání nehtů. Svým obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce. Východní medicína využívá jáhly k léčbě sleziny a slinivky břišní. Doporučují se také lidem trpící chudokrevností. Vysoký obsah fosforu zase pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jsou navíc vynikající potravinou pro diabetiky. Dále jimi posilujeme oči a oslabené ledviny. Díky vyššímu obsahu železa jsou doporučovány pacientům trpícím anemií. Vhodné jsou také pro celiaky.
„Vzhledem k vysokému množství minerálních látek lze jáhly doporučit při celkovém tělesném vyčerpání, rekonvalescenci a při vysoké fyzické zátěži,“ radí nutriční terapeutka Mgr. Zuzana Douchová
Nutriční složení jáhel
Nutriční hodnoty na 100g
energetická hodnota (kcal) | 1474 kJ / 348 kcal |
bílkoviny | 12,58 g |
sacharidy | 71,1 g |
tuky | 4,2 g |
vláknina | 3,5 g |
Z nutričního hlediska mají hlavní podíl sacharidy tvořené škroby (přes 70 %), přibližně 11 % připadá na bílkoviny a 5 % na tuky s převahou nenasycených mastných kyselin. Podíl vlákniny se pohybuje kolem 4 %.
Jáhly v kuchyni
Před přípravou několikrát jáhly spaříme horkou vodou, čímž odstraníme jejich nahořklou chuť. Vaříme v osolené vodě s kapkou oleje bez míchání asi 15 minut v poměru 1 díl jáhly a 2 díly vody.
Jáhly lze upravovat na tisíce způsobů. Jsou vynikající na sladko i na slano. Od sladké jahelné kaše s ořechy, přes jahelník, ovocné jahelné knedlíčky po slanou přílohu provoněnou bylinkami, či je jen tak zavařit namísto nudlí do polévky. Z jahel můžeme dělat studené saláty nebo směsi se zeleninou. Můžeme je podávat také jako přílohu k omáčkám i masům.