stovikZejména nyní, na jaře, mladý čerstvě utržený šťovík přímo žadoní o to, abychom pár listů řádně rozžvýkali. Je to nejen ujištění naší zimou unavené „duše“, že zima je pryč a teplé období roku začíná, ale také nás osvěží a dodá nám svěží energii.

Již v antice byl šťovík součástí hostin. Strávníci ho konzumovali zejména proto, že zlepšoval trávení. Po staletí lidé znají i jeho, do určité míry, léčivé účinky. Proto ho měli ve svém repertoáru středověcí bylináři. Námořníci ho žvýkali, aby se ochránili proti kurdějím. Jistá pozitiva rozhodně šťovíku nemůžeme upřít ani dnes, ale v jeho případě je třeba být v konzumaci obezřetní.

Zdroj vitamínů A, C a B

Šťovík se bezesporu vyznačuje poměrně značným zastoupením vitamínů a minerálních látek. „Nejvýznamnějšími jsou vitamín A a vitamín C, v menším množství pak vitamíny B2 a B6,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Tato rostlina je také dobrým zdrojem hořčíku, draslíku a železa.

Pozor na ledviny

stovikKyseláč má ale v sobě háček. „Využitelnost minerálních látek z něj, zejména železa, je snížena přítomností kyseliny šťavelové. Tato kyselina narušuje hospodaření s vápníkem a mohla by u některých lidí způsobovat tvorbu ledvinových kamenů,“ vysvětluje dietoložka, proč není šťovík vhodný pro jedince, kteří mají nemocné ledviny či trpí na kameny v močovém měchýři. Neměli bychom být ale ke šťovíku nespravedliví. Jeho pozitivem je

  • Zlepšuje peristaltiku střev a čistí je
  • Tělo odvodňuje
  • Je ideální pro očistnou jarní kúru
  • Při rýmě také rozpouští tuhé hleny
  • Uvolňuje dýchací cesty

Skvělý ochucovač

Podle Karolíny Hlavaté bychom to neměli se šťovíkem, navzdory jistým pozitivům, které nám nabízí, přehánět. Rozhodně ale může být příjemným zpestřením jídelníčku. „Vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové, je vhodné s ním zacházet spíše jako s ochucovadlem,“ doporučuje dietoložka. Skvěle například zvýrazní chuť pomazánek nebo omáček. Můžeme ho rozmixovat s ovocem do smoothies.

„Jestliže nám jde o vitamín C, pak je samozřejmě nejlepší konzumovat šťovík syrový. Jednoduše ho přidáme do nejrůznějších salátů,“ doporučuje Karolína Hlavatá. Lze ho také použít společně s potočnicemi či mladými kopřivami do jarních polévek a nádivek. Ryze šťovíková polévka je obdobou zelňačky. Skvěle osvěží. Chuťově velmi zajímavé je také zapečené maso obalené šťovíkovými listy. Šťovíkové fantazii se rozhodně meze nekladou.