Jablka a hrušky jsou plodem stromů z čeledi růžovitých, ve střední Evropě se pěstují po tisíce let – patří tak mezi tradiční ovoce naší krajiny.

Plody – malvice  dozrávají obvykle v pozdním létě a na podzim, podle odrůdy. Jablko i hruška mají vysoký podíl vody (83-85 %) a tedy i poměrně nízký obsah energie. Bílkovin a tuků obsahují jen minimální množství, nejvíce jsou zastoupeny sacharidy – a to zejména ovocný cukr (fruktóza). Proti jiným druhům ovoce ale nejsou příliš sladké.

Najdeme v nich také velmi důležitou vlákninu

Vitamíny skupiny B, betakaroten (provitamin A), menší množství vitamínu C. Jsou skvělým zdrojem draslíku, který pomáhá normalizovat hodnoty krevního tlaku, dále obsahují fosfor a menší množství vápníku. Hrušky jsou i dobrým zdrojem mědi a manganu. Oba druhy ovoce navíc obsahují i antioxidanty, které přispívají k ochraně našeho organismu před nežádoucími vlivy.

Vhodnější je také konzumovat ovoce i se slupkou  obsah vlákniny, minerálních látek i antioxidantů je vyšší než u ovoce loupaného. U ovoce ošetřeného chemickými postřiky ale může být oloupání slupky lepší.

Jablka snižují zlý cholesterol

Ve Velké Británii mají dokonce přísloví spojené s jablky  „One apple a day keeps the doctor away“. Tedy že pokud budete jíst jedno jablko denně, nebudete potřebovat lékaře. Výzkumy ukázaly, že pravidelná konzumace jablek pomáhá snížit hladiny „zlého“ LDL-cholesterolu a tak přispívá k prevenci výskytu srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Při dalších výzkumech se ale ukázalo, že může záležet i na odrůdě  lépe nám v tomto ohledu prospěje méně sladké jablíčko.

Jablka obsahují vyšší množství pektinu  přírodního polysacharidu, který se nachází v buněčné stěně mnoha druhů ovoce a také zeleniny (velmi bohatým zdrojem jsou třeba citrusy). Hrušky mají podíl pektinu spíše nižší, přesto však jsou skvělým zdrojem vlákniny.

Pektin podporuje trávení a pravidelné vyprazdňováníjablka i hrušky pomáhají při zácpě, ale i při průjmu. Oba druhy jsou navíc velmi dobře stravitelné, jen u hrušek musíme pohlídat, abychom je konzumovali opravdu zralé (jinak by nás mohly potrápit bolesti břicha a nadýmání).

Díky obsahu pektinu lze z jablek připravit i dobrý džem či marmeládu – pektin funguje jako stabilizační činidlo a pomáhá dosáhnout tuhé konzistence.

Jablka a hrušky si můžete užít nejen v době sklizně. Pokud vyberete odrůdu vhodnou pro delší skladování a záhy po sklizni ovoce uložíte do chladnějšího prostředí (s teplotou mezi 1-5 °C, ani vlhkého, ani suchého), vydrží vám v dobré kvalitě dlouho – třeba i celou zimu.

Oblíbené křížaly 

Tohle tradiční české ovoce je skvělé nejen čerstvé, ale využije ho i ten, kdo má v oblibě teplé obilné kaše. Chutnají báječně se skořicí, která v podzimních a zimních dnech kaši nejen dodá chuť, ale také nás pomáhá zahřát. Oblíbené jsou také mošty nebo povidla, můžeme je také sušit na „křížaly“.