S klesajícími teplotami si více uvědomujeme důležitost naší imunity, která právě v těchto dnech u většiny z nás selhává víc než po zbytek roku. Jak tedy vybudovat silnější obranyschopnost organismu? Co dělat, aby se nám rýma a kašel vyhnuly obloukem? 

Zdravé stravování je předpokladem silné imunity

Základním stavebním kamenem imunitního systému jsou bílé krvinky. Ty produkují speciální bílkoviny neboli protilátky, které – pokud náš organismus funguje správně – jsou schopné najít a zničit cizorodé viry nebo bakterie v těle. Aby se tyto protilátky mohly vytvářet, je nutné tělu dodat plnohodnotné bílkoviny. Ty najdeme především v rybách, drůbeži a libových masech obecně, nebo v sójových či polotučných mléčných výrobcích.

„Bez bílkovin to v životě nejde – potřebujeme je nejen pro tvorbu protilátek a správné fungování imunitního systému, fungují také jako enzymy potřebné v rámci metabolických pochodů a tvoří základ naší svalové hmoty. Bílkoviny si nedokážeme vytvořit z jiných živin a musíme je přijmout ve stravě.“

Ovoce a zeleniny není nikdy dost

Ovoce a zeleninaOvoce a zelenina jsou bohatým zdrojem vitamínů. Zatímco vitamín C podporuje tvorbu protilátek v těle, vitamín A se stará o správnou funkci trávicího a dýchacího systému a o zdravou pleť. Kromě vitamínů získává naše tělo z ovoce a zeleniny i antioxidanty. Ty jsou pro organismus velice důležité, protože pomáhají snížit oxidační stres, který oslabuje tělo a stojí za vážnějšími onemocněními. Pokud má tělo k dispozici dostatek antioxidantů a udržuje se tak v optimálním stavu, dokáže se pak snadněji ubránit nepříznivým vlivům.

 „Nezapomínejte zařazovat ovoce a zeleninu do své stravy každý den. Dejte si 2 porce ovoce a 3-5 porcí zeleniny, část by měla tvořit čerstvá zelenina a ovoce, část může být tepelně upravená (pečená/vařená) nebo třeba kvašená. Doplňky stravy ve formě tablet podle výzkumů nefungují zdaleka tak dobře, jako když vitamíny přijmeme ve stravě. “

Nepodceňujte správné zažívání

Správná funkce trávicího systému je pro udržení silné imunity velmi důležitá. Zažívací trakt je domovem velkého množství užitečných bakterií, které nám pomáhají trávit vlákninu z potravin, zbavují plynatosti nebo produkují užitečné vitamíny, jako například vitamín K nebo vitamín B12. Pokud má naše tělo dostatek těchto přátelských bakterií, dokáže pak snadno odolat nepříznivým vlivům. Jak si ale tyto bakterie v těle udržet? Najdeme je především v mléčných výrobcích s živou kulturou, jako je bílý jogurt nebo kefír.

„Osídlení střeva přátelskými bakteriemi podpoříte dále třeba pravidelnou konzumací luštěnin, zeleniny a ovoce nebo mléčně kvašené zeleniny. Naopak naší mikrofloře nesvědčí strava chudá na vlákninu a bohatá na cukr (sacharózu), konzumace alkoholu a zvýšená konzumace potravin s některými druhy náhradních sladidel. Po léčbě antibiotiky odborníci doporučují zařadit dočasně probiotika.“

Začněte s posilováním imunity ještě dnes

Nakopněte imunituStává se, že lidem v důsledku vážnějších zdravotních obtíží nedokáže imunitní systém fungovat tak, jak by měl. Samotná úprava stravování pak takové problémy pravděpodobně nevyřeší. Zdravým lidem ale může správná skladba jídelníčku pomoci posílit obranyschopnost organismu a udržet ji v takovém stavu, aby odolala všem vnějším vlivům. Proto, až půjdete příště do obchodu, přihoďte do košíku i takové potraviny, které nastartují vaši imunitu.

„Pokud pravidelně konzumujeme jídla rychlého občerstvení, instantní pokrmy nebo je obecně naše strava chudá na vlákninu a naopak bohatá na nasycené tuky a cukr, pak svému zdraví příliš neprospíváme. Vyvážená strava s dostatkem zeleniny a ovoce, zdrojů kvalitních bílkovin, zdravých tuků a vlákniny je základem nejen pro správně fungující imunitu, ale může pomoci v prevenci řady onemocnění. A budeme mít navíc i dostatek energie pro všechny své aktivity.“