Jaký proteinový nápoj zvolit

  • Při výběru proteinového nápoje se musíte rozhodnout, zda-li máte zájem o protein rostlinný, nebo živočišný.

Pokud si vyberete protein rostlinný (nejčastěji užívaný při intoleranci laktózy či alergii na kravské mléko či veganství) např. hrachový, konopný, rýžový, je důležité brát na vědomí, že tyto proteiny neobsahují veškeré esenciální aminokyseliny, to znamená takové, které si tělo neumí samo vyrobit.

Je tedy výhodné a žádoucí tyto proteiny střídat a jejich užívání kombinovat. Živočišné proteiny se řadí mezi plnohodnotné bílkoviny, obsahují veškeré esenciální aminokyseliny. Výjimkou je hydrolyzát kolagenu, který neobsahuje tryptofan, tedy jednu z esenciálních aminokyselin.

  • Dále si určete, jaký máte důvod k jeho užívání. Zda-li ho chcete zařadit do jídelníčku kvůli nárůstu svalové hmoty nebo naopak na podporu redukce hmotnosti či z jiných důvodů.
  • Velice záleží i na vašich chuťových preferencích. Rostlinné proteinové nápoje či kvalitní hydrolyzáty příliš chutné nebývají.
  • Také je vhodné se rozhodnout, kdy chcete proteinový nápoj do jídelníčku zařadit, jestli hned po tréninku nebo třeba až večer jako druhou večeři.
  • Často při samotném výběru proteinového doplňku rozhoduje také cena výrobku.

Teprve při těchto základních znalostech si můžete vybrat některý ze shora uvedených rostlinných nebo živočišných proteinových nápojů, mezi něž patří např. vaječný, syrovátkový nebo kasein.

Čtěte etikety proteinových nápojů

Etikety u proteinových nápojůZajímejte se i o složení vámi vybraného proteinového nápoje, které je uvedeno na etiketě. Proteinový nápoj je nazýván proteinovým, protože právě protein - tedy bílkovina, by měl být hlavní složkou těchto nápojů.

Na obale bývá velkým číslem zaokrouhlený údaj o obsahu bílkovin v daném proteinovém výrobku. Dejte pozor na to, že číslo na obale nemusí znamenat vždy obsah proteinu ve výrobku.

Často je k vidění na obale číslo 100, tím je označeno, že daný protein obsahuje 100 % jedné složky bílkoviny - např. že proteinový nápoj obsahuje 100 % kaseinu, že tedy ve výrobku nejsou jiné příměsi syrovátky nebo vaječného proteinu apod. Může se stát i to, že např. proteinový nápoj s číslem 80 má pouze 75 g bílkovin na 100 g výrobku.

  • Na etiketě jsou seřazeny jednotlivé složky proteinu sestupně od jejich nejvyššího zastoupení po nejnižší.

Hlídejte obsah cukrů

  • Proteinové nápoje bývají nejčastěji slazeny sladidly jako je stévie, sukralóza, acesulfam K či aspartam.

Pokud je neobsahují (např. kvalitní hydrolyzáty), může být pro některé jedince velmi obtížné výrobek požít, protože rozdíl v chuti je značný. Proteinové nápoje mohou být doslazované také sacharózou, tedy řepným cukrem, nápoj pak má sladkou chuť. Taktéž může být obsah cukrů zvýšen, pokud proteinový nápoj obsahuje větší množství laktózy. To se však na rozdíl od sacharózy na chuti neprojeví.

Proteinové nápoje s vyšším obsahem sacharidů by spíše svým složením připomínaly gainery - tedy výrobky, ve kterých jsou kombinovány sacharidy a bílkoviny. Vyšší příjem cukrů v proteinovém nápoji může být nežádoucí zejména během redukční diety. Aby byl protein kvalitní, neměl by těchto jednoduchých cukrů obsahovat příliš mnoho.

  • Je proto dobré hledat proteinové nápoje, které obsahují do 5 g cukrů na 100 g proteinového nápoje v sušině.

Výběr zvolte podle zpracování bílkovin

  • Další důležitou informací při výběru proteinového nápoje je způsob jeho zpracování, tedy jakým způsobem byla bílkovina připravena a jak byla naštěpena.

Můžete vybírat z koncentrátů (méně naštěpené bílkoviny, obsahují většinou 40-80 % bílkovin), izolátů (více naštěpené bílkoviny, tedy i lépe a rychleji stravitelné, obsahují minimálně 80 % bílkovin) či hydrolyzátů (nejvíce naštěpené bílkoviny).

  • Za nejkvalitnější technologický postup je považována hydrolýza, tím pádem tedy také hydrolyzát.

Pokud je protein hydrolyzovaný, je dostatečně naštěpený, a tak je snadněji stravitelný. K hydrolýze dochází za pomoci enzymů. Dochází i k naštěpení laktózy, proto tento typ proteinových nápojů bývá tolerován i těmi, kteří trpí intolerancí na laktózu.

  • Určitě však není vhodné koupit hned velké balení proteinu, nejprve je vždy lepší proteinový nápoj vyzkoušet např. zakoupením malého vzorku daného proteinového nápoje, jeho ochutnáním v posilovně či získáním informací od zkušenějších kamarádů.

Vzhledem k náročnosti výroby je také proteinový nápoj výrazně dražší. Na obale často bývá napsáno HYDRO, tím vás výrobce upozorňuje na fakt, že se jedná právě o hydrolyzát.

  • Dalším velmi kvalitním technologickým postupem při výrobě proteinu je cross flow microfiltration, který bývá na proteinu označován jako CFM.

Při procesu CFM si protein zachová vysokou biologickou hodnotu s vyšším obsahem vápníku a nižším obsahem sodíku. Samotný proces je také velice finančně nákladný, proto i cena proteinových nápojů vyrobených tímto technologickým postupem je dražší.

Mezi kvalitní proteinové nápoje se řadí zejména izoláty a hydrolyzáty. Jsou vhodné jak při nabírání svalů (při současné konzumaci kvalitních sacharidů, zejména maltodextrinů), tak k redukci hmotnosti (bez konzumace nadbytečných sacharidů). Je již možné sehnat také kvalitní proteinové koncentráty, které jsou vyrobeny taktéž metodou CFM, bývají i cenově dostupnější.

Složení proteinového nápoje

Příchutě proteinových nápojůNápoje mohou mít různé příchutě. Vždy je potřeba sledovat složení proteinu dle vámi vybrané příchutě. Složení se i mezi příchutěmi často liší. Je dobré také hlídat výživové hodnoty vzhledem ke gramáži a neplést si 100 g výrobku s porcí, tedy cca 35 g výrobku. Proteinový nápoj obsahuje také plnidla, zejména ve formě vlákniny. Rozhodně by však neměla být na etiketě jako první.

  • Kvalitní proteinový nápoj by neměl obsahovat kaseinát vápenatý, kaseinát sodný, hydrolyzáty kolagenu ani větší množství laktózy.

Kdy proteinový nápoj zařadit do jídelníčku

Mezi nejčastěji užívané proteinové nápoje patří syrovátkový protein, který je vhodné konzumovat kdykoli během dne, především pak po tréninku.

Dalším významným proteinovým nápojem je kasein, který je výhodnější užívat na noc, vzhledem k jeho dlouhé stravitelnosti. Vždy by však měl tento nápoj obsahovat micelární kasein, nikoli kaseinát vápenatý nebo třeba mléčný izolát.

Dietoložka Karolína Hlavatá také doporučuje: „Proteinové nápoje jsou dobrou volbou v okamžiku, kdy nemáte možnost se "normálně" najíst. Takže do auta, na poradu nebo na cestu z práce jsou dobrou volbou.“

Jak proteinový nápoj připravit

Proteinové nápoje si můžete připravit s vodou, mlékem nebo jejich kombinací. Výhodnější je konzumace proteinového nápoje míchaného s vodou, zhorší se sice chuťové vlastnosti, ale nápoj je lépe stravitelný. Přidáním mléka do nápoje zvyšujeme navíc výrazně energetickou hodnotu pokrmu.

  • Z jedné porce 35 g kvalitního proteinového nápoje (90 g proteinu na 100 g sušiny) s vodou přijmete 561 kJ. Pokud však stejné množství přidáte do 250 ml polotučného mléka, energetická hodnota proteinového nápoje se výrazně zvyšuje na 1057 kJ.

Karolína Hlavatá dále připomíná: „Protein v prášku můžete použít i na obohacení připravovaných pokrmů, příkladem je palačinkové těsto nebo pečené dezerty.“

Na co si dát ještě pozor

  • Hlídejte datum spotřeby, po otevření balení či při špatném skladování i tento proteinový prášek podléhá zkáze.

Proteinové nápoje jsou pouze doplňky stravy a nenahrazují běžnou plnohodnotnou stravu. Mléčné proteinové nápoje, které jsou k dostání v běžných obchodech, obsahují často více cukrů a mnohem méně bílkovin, přesto však mají v jídelníčku své místo a neměly by být pravidelně nahrazovány doplňky stravy. Výhodnější je však výběr neochucených mléčných proteinových nápojů.