Pohled do jahody

Procesem zrání se v jahodách, spolu s červeným barvivem, objevují antokyanty. Ty jsou bohaté na karoten, který dokáže mimo jiné chránit a posilovat plod. Třísloviny mají protizánětlivý a antibakteriální vliv, a dokonce dokáží navázat i těžké kovy ve střevech a vyloučit je z těla. Působí jako detoxikační prvek a posilují imunitní systém. V konečném důsledku se jejich pravidelná konzumace odrazí na dobrém stavu pleti, vlasů i nehtů. Také vyšší zastoupení vlákniny harmonizuje trávicí soustavu a jde o perfektní prevenci před plynatostí i zácpou. Pravidelné mlsání jahod vás zkrátka povzbudí. Únava se nedostaví tak snadno a budete se cítit příjemně.

Vysoké zastoupení kyseliny listové je další element, který dělá z jahod důležitou přírodní podporu v těhotenství, protože dochází k výraznému povzbuzení tvorby nových buněk a krvetvorby. Vysoký obsah vitamínu C, kromě celkové ochrany, zvyšuje látkovou přeměnu.

„Jahody dále obsahují i vitaminy skupiny B, kromě již zmíněné kyseliny listové také riboflavin, kyselinu pantothenovou, pyridoxin (vit. B6), vitamín K, betakaroten (provitamín A), menší množství vitaminu E a dále mangan, měď a draslík. Jadérka obsahují omega 3 mastné kyseliny,“ doplňuje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.

Vysokému množství manganu vděčíme za povzbuzující činnost štítné žlázy a harmonizující vliv na tvorbu hormonů. Opomenout bychom neměli ani pozitivní vliv na sexuální libido.

Konzumace jahodPokud sníme větší porci čerstvých jahod, může se u nás objevit svědivá vyrážka kopřivka. Nemusí se jednat hned o alergii, ale jen o reakci v důsledku vyššího uvolnění histaminu v organismu. Jahody totiž obsahují látky, které ovlivňují jeho uvolňování z žírných buněk v těle (stejně jako celá řada dalších potravin - např. ananas, rajčata).

Je vhodné zejména malým dětem nebo člověku s alergií či atopickým ekzémem raději připravit menší porci. Jahody také obsahují oxaláty (šťavelany), a tak kdo trpí na oxalátové ledvinové kameny (ze solí kyseliny šťavelové), ten by měl být při konzumaci jahod opatrnější. Opět raději menší množství a občasně (v kombinaci s jinými druhy ovoce), než si je dopřávat pravidelně ve větších porcích.

Pusťte se do nich nejlépe hned

Nevýhodou jahod je jejich krátká trvanlivost. Jsou velmi náchylné na manipulaci, potlučení a velmi snadno se na nich uchytí plíseň. Co tedy můžete zkonzumovat maximálně do dvou dní od natrhání čerstvé, udělejte to. Jinak se doporučuje jahody zpracovat. Velmi snadno se z nich vytvoří vynikající džem, který se dá uchovávat. O jejich opodstatněném místě při pečení nemá smysl se zbytečně rozepisovat. Jsou perfektní v koláčích, bublaninách. Vhodné je jahody po očištění zamrazit, protože si tak ponechají většinu původních látek.