Brambory s tvarohem nebo sýrem vyrobeným z tvarohu byly pravidelnou součástí jídelníčků po mnoho generací. Důvod byl jednoduchý. Mnoho lidí mívalo zahrádku, záhumenek či malé políčko, kde si pěstovali své brambory. Věděli, že skvěle zasytí, dodají minerální látky, chutnají a jsou připraveny v cukuletu. Vždyť nové se ani loupat nemusejí, stačí je pořádně omýt.

„Brambory jsou dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, zinku, železa, vápníku a manganu. Z vitamínů jde zejména o C a dále vitamíny skupiny B,“ říká nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Ideální příloha

„Většina žen i mužů v období, kdy chce shodit, začne vyřazovat z jídelníčku přílohy jako zdroj sacharidů, který je možné oželet. To je ale chyba. Příloha nám pomůže lépe se zasytit, získáme potřebnou energii, kterou z ní organismus bude dostávat postupně. Udržíme si vyrovnanou hladinu cukru v krvi, nebudeme mít hlad. Brambory jsou v tomto případě ideální,“ popisuje Zuzana Douchová.

Narozdíl od jiných příloh jich můžeme sníst i větší množství. Uvádí se, že pro průměrnou ženu je správná porce k obědu 50 gramů sacharidů. Takovému množství odpovídá přibližně 250 gramů syrových brambor, ve srovnání s přibližně 80 gramy kuskusu či 70 gramy těstovin či rýže v suchém stavu.

„Nedoporučuji nahrazovat přílohu jen velkým množstvím zeleniny. Dát si k obědu zeleninový salát s rybou, masem nebo dostatečným množstvím sýru, proč ne. Stravovat se tak řadu dní po sobě, není ideální,“ říká nutriční terapeutka.

Tvaroh měkký i nebo strouhaný

K bramborám od nepaměti patří tvaroh, už jen proto, že se v létě uchovával snadněji než maso. Případně se z něj dal vyrobit zrající sýr. Zároveň skvěle zasytí.

„Je to dáno vysokým podílem kvalitních bílkovin. Ve tvrdém tvarohu je dokonce více bílkovin, než v mase. Má nízký glykemický index, proto „nerozkýve“ hladinu krevního cukru a nemáme po jídle hned hlad a chutě,“ vysvětluje Zuzana Douchová.

tvarohový dipJestli si k bramborám připravíte dip z měkkého tvarohu, nebo si na ně raději nastrouháte tvrdý, je pouze na preferenci chutí. Měkký můžete ještě ochutit bylinkami či nasekanou zeleninou. Zkuste do něj kápnou také trochu rostlinného případně ořechového oleje.

A pokud jsme zmínili zeleninu, nezapomeňte ji rodině připravit i k bramborám s tvarohem. Může jít třeba o vychlazený okurkový nebo rajčatový salát. Když okurkový připravíte s trochou kysané smetany, opět zvýšíte nutriční hodnotu pokrmu.

Tady je dobré si připomenout, že mléčné výrobky, kam patří tvaroh i smetana, jsou výborným zdrojem vápníku.

„Je u něj prokázáno, že napomáhá redukci hmotnosti a je vhodnou potravinou pro prevencí osteoporózy. Ta se netýká jen žen, ale také mužů,“ dodává Zuzana Douchová.