Alkohol sám o sobě není zdrojem žádných živin a přijímat ho nepotřebujeme, ale přesto energii dodává (1 g = 29 kJ/7 kcal). S ohledem na negativa alkoholu bychom neměli zapomínat na to, že u žen a starších osob je doporučeno denně max. 1 pivo nebo 2 dcl vína nebo 5 cl destilátu, pro muže max. 2 piva nebo 4 dcl vína nebo 10 cl destilátu. Mezi oblíbené adventní a vánoční nápoje patří například svařené víno, punč, grog, bowle a nebo horké likéry či destiláty, ale i víno. Pojďme se tedy na ně podívat blíže.

Svařené víno

Obvykle se nejprve připraví z několika lžic cukru karamel, který se pak zalije cca 1 dcl vody a spolu s kořením (hřebíček – 5 ks , 1 svitek skořice a 1 hvězdička badyánu) se povaří cca 5-10 min. Poté se přilije 500 ml dobrého červeného vína - již by se nemělo vařit, se směsí koření se jen prohřeje. Někdo kromě koření přidává také pár plátků citronu a pomeranče.

  • 1 dcl svařeného vína (doslazeného) = 370 kJ

Punč

Punč můžeme připravit z citrusové šťávy, jablečného moštu nebo cideru, dochucuje se obvykle skořicí, hřebíčkem a trochou cukru. Z alkoholu se nejčastěji přidává rum, ale zvolit lze také whisky nebo koňak.

  • 1 dcl punče (30 ml rumu, 70 ml jablečného moštu, 10 g cukru) = 649 kJ

Bowle

BowleBowle je ovocným nápojem kombinujícím čerstvé nebo kompotované ovoce (či ovocný džus) s rumem nebo s vínem či šumivým vínem. Vhodnější jsou suchá nebo polosuchá vína. Někdo bowli ještě doslazuje, vzhledem k množství ovoce či džusu je to však i bez doslazení poměrně slušná kalorická bomba. Oblíbeným ovocem jsou broskve, mango či jahody.

  • 1 dcl bowle + ovoce (20 ml rumu, 80 ml polosuchého vína, 10 g jahody, 20 g manga) = 522 kJ

Grog

Grog je vlastně rum zalitý horkou vodou – buď můžete použít běžný „tuzemák“ a nebo rum kvalitnější, z cukrové třtiny. Řada lidí si grog potřebuje dosladit 1-2 kostkami cukru, přidává se třeba i plátek citronu.

  • 1 dcl grogu (40 ml rumu, bez doslazení) = 444 kJ

Portské víno nebo sherry

Portské víno nebo sherry, mají více kalorií než běžná vína – přidává se do nich totiž vinný destilát. Portské víno má vyšší podíl cukru, protože kvašení neproběhne úplně. Sherry může mít různé množství cukru (sladší druhy mají hrozny sušené na slunci) – tedy je v nabídce od suchého až po sladké.

  • 60 ml sherry = 315 kJ

Destiláty (pálenky) a likéry

Vaječný likérDestiláty mají vyšší procento alkoholu (36 % a více), může se jednat o ovocné pálenky, brandy či koňak (vyráběné z vína) nebo různé druhy rumů („pravý“ z cukrové třtiny a nebo „tuzemský“ - z brambor), či vodku nebo whisky/ey (z obilí). Škála chutí i vůní je velice široká. Nižší procento alkoholu mají likéry. V zimním období jsou oblíbenými nápoji griotka, vaječný likér nebo likéry se smetanovým základem – např. kávový, s příchutí kakaových bobů, whiskey a vanilky, aj.

  • Whiskey, 20 ml = 208 kJ
  • Baileys smetanový likér, 20 ml = 313 kJ

Pozor na alkohol v mrazech!

Věříte tomu, že vás venku v mrazivém počasí alkohol zahřeje? Chyba! Chvilkový efekt prohřátí totiž rozhodně nevydrží dlouho. V chladném prostředí naše tělo zareaguje stažením cév – aby se cenné teplo „šetřilo“. Alkohol mimo jiné způsobí roztažení cév, a tak teplo z těla uniká do prostředí mnohem rychleji. Tak si dejte raději jen čaj s citronem a grog si nechte až na doma, kde se můžete i zabalit do deky a zatopit si.