Karamely nebo 100% džus zubům nesvědčí
Všechno, co obsahuje cukry, bakteriím v našich ústech „lahodí“. Co je ale pro zuby nejhorší? Sladké dobroty, které mají „lepivou konzistenci“ a ulpívají na zubech - karamely, gumoví medvídci, „turecký med“, ale i sušené ovoce. Podobně je tomu i u dropsů (tvrdých cukrových bonbonů) anebo lízátek.
- Máte-li tu možnost, po konzumaci těchto pochutin je nejlépe si ústa vypláchnout vodou a jít si zuby vyčistit.
Pozor dejte na limonády s vysokým obsahem kyseliny citronové (a případně i kyseliny fosforečné – kolové nápoje), neředěné ovocné džusy a šťávy, výrazně kyselé ovoce. Kyseliny totiž sklovinu narušují a poškozují. Ideální je vypláchnout si po konzumaci takového nápoje nebo ovoce ústa vodou. Podobně pozor i na zeleninu nakládanou v kyselém nálevu. Nesnažte se škodu napravit tím, že si vzápětí půjdete vyčistit zuby – tím byste své sklovině rozhodně neprospěli.
- Kyselé pH v ústech může neutralizovat i žvýkačka bez cukru.
Důležitý je i pravidelný pitný režim – pokud nepřijímáme dostatek tekutin, naše sliny se začnou zahušťovat a nezvládají pak dobře omývat sliznice, dásně a zuby a odplavovat tak zbytky jídla, plak i bakterie pryč z úst. Tvorbu slin snižuje ale třeba i alkohol.
Vápník, vitamin D i C jsou nutné
- Pro zdravé zuby je důležitý vápník – skvělým zdrojem jsou mléko a mléčné výrobky, dále je jeho zdrojem mák, květák či brokolice nebo sezamová semínka a vlašské ořechy. Pro správné využití vápníku v organismu, ale potřebujeme i vitamín D a vitamín K. Sardinky jsou skvělým zdrojem vápníku i vitamínu D.
Fluor pomáhá blokovat aktivitu bakterií v ústech a podporuje remineralizaci zubní skloviny – proto se v určitém množství přidává do zubních past. V minulosti se fluorem obohacovala i voda, postupně se však od tohoto ustoupilo. Pro malé děti fluor ve větším množství není vhodný – zejména když ještě zubní pastu spíše dítě polyká, než vyplivuje. Zubní lékař vám poradí vhodnou pastu bez fluoru, jejich sortiment je dnes poměrně široký (najdeme mezi nimi i bio pasty nebo pasty s certifikací přírodní kosmetiky). Zdrojem fluoru je v menším množství třeba i čaj.
Vaše dásně zase potřebují vitamín C – nezapomínejte tak na denní porci zeleniny a ovoce! Skvělým zdrojem je třeba červená paprika, růžičková kapusta, citrusové ovoce, aronie anebo také šípky, jahody či kiwi. Vitamin C je citlivý na teplo a jeho obsah s delším skladováním klesá – proto se snažte spotřebovat ovoce i zeleninu co nejčerstvější.
- V průběhu dne můžeme odstraňovat plak ze zubů žvýkáním zeleniny či ovoce (méně kyselých druhů) - např. mrkve či jablka.
Rozhodně ale neplatí, že po večerním jablíčku už si děti nemusí čistit zuby. Přece jen obsahuje ovoce i zeleniny určité množství cukrů, na kterých by si bakterie přítomné v ústech také s radostí pochutnaly.
2 minuty opravdu nestačí
Držíte se stále doporučení, že čištění zubů by mělo trvat 2 minuty?
Zubní lékaři se shodují, že není možné určit ten přesný správný čas čištění – může trvat dokonce až 10-15 minut. Klíčové je vyčistit všechny plošky zubů. Druh zubní pasty není až tak důležitý, hlavní roli hraje správná mechanická práce. Zuřivé drhnutí nemusí být vždy ku prospěchů – důležitý je správný krouživý pohyb kartáčku přiloženému v úhlu zhruba 45 stupňů proti zubu a dásni. Doporučuje se spíše měkčí kartáček s plošší hlavou a také používání svazkového kartáčku.
- Dalším krokem je i čištění mezizubních prostor (kartáčkem a případně i nití), které pomáhá předcházet výskytu mezizubních kazů, špatnému dechu a zánětu dásní.
Otestujte čistotu svých zubů
Když vás trápí pochybnosti, jestli opravdu čistíte správně, můžete vyzkoušet tzv. indikátory zubního plaku. Může se jednat o tablety nebo roztok, jejich použití je celkem jednoduché – tabletu rozkoušete, vypláchnete si ústa a místa, kde na zubech zůstal plak, se zabarví. Některé tablety dokonce umí rozlišit „starý“ a „nový“ plak. Tento typ přípravků koupíte v lékárně, anebo obchodech specializovaných na péči o zuby.