Žito je zřejmě jediným druhem obilí, které má svůj původ v Evropě. Daří se mu dobře v chladnějším podnebí a není tak náročné na kvalitní půdu.

V potravinářství se z něj mele žitná mouka vhodná pro přípravu chleba či perníku, vyrábí se i žitné těstoviny. Dále se žito přidává do melty nebo se z něj připravují alkoholické nápoje, whisky či žitné pivo

Čím je žito přínosné?

  • Mezi obilovinami je nejbohatším zdrojem vlákniny a bílkovin.
  • Obsahuje fytochemikálie - lignany, což jsou látky prospěšné pro správné fungování našeho organismu.
  • Je výborným zdrojem minerálních látek, obsahuje železo, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, zinek či mangan.
  • Obsahuje vitamíny skupiny B.

A to jsou dobré důvody k tomu, abych ho zařadili alespoň občas do jídelníčku, co říkáte?

Žitný chléb

Pečení ze žitné mouky je  náročnější, protože látky v ní obsažené znesnadňují tvorbu lepku. A právě díky němu se s těstem hezky pracuje, dobře se válí a táhne.

Domácí kvásek

Žitný chléb z kvásku se připravuje delší dobu, ale určitě stojí za námahu. A jak si takový kvásek připravit? Stačí pouze dvě ingredience – chlebová žitná mouka a voda.

První příprava kvásku trvá několik dní. Po 4 dnech je kvásek hotový. Hotový kvásek je možné uchovávat v lednici a mít ho tak připravený pro další pečení. Stačí si odebrat dvě lžíce do čisté sklenice, přisypat trochu mouky a uložit do chladu.

  • 1. den – smícháme 200 g žitné chlebové mouky a 250 ml vlažné vody, přikryjeme a necháme stát v nádobě při pokojové teplotě
  • 2. den – přimícháme 100 g žitné mouky a 250 ml vody, přikryjeme a necháme dále stát
  • 3. den přimícháme 100 g žitné mouky a 125 ml vody, přikryjeme a necháme stát
  • 4. den – přimícháme 100 g žitné mouky a 125 ml vody, přikryjeme a necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě.

chlébMá svou charakteristickou nakyslou vůni a konzistenci měkkého těsta.

Pro přípravu je vhodné použít vysokou nádobu, protože kvásek umí krásně pěnit a malá nádoba by mu nemusela brzy stačit.

Při kvašení dochází ve směsi k množení mikroorganismů a k tvorbě oxidu uhličitého, díky kterému je upečený chléb pórovitý.

Na chleba stačí jen pár ingrediencí

  • 450 g kvásku
  • 450 g žitné mouky
  • 250 ml vody
  • sůl
  • koriandr, kmín či jiné koření

Postup: V míse smícháme kvásek, mouku, sůl, koření a přidáme část vody. Množství přidané vody záleží na hustotě kvásku a použité mouce, proto je lepší dolévat vodu dle potřeby. Nelekejte se, těsto je značně lepivé. Před samotným pečením ho necháme alespoň 20 minut odpočinout. Poté těsto přendáme do formy, ve které se bude péct, a necháme asi 2 hodiny kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 250°C cca 20 minut. Následně ztlumíme na 180°C a pečeme dalších 30-40 minut.

Žitné klíčky

žitné zrnaŽito lze konzumovat také ve formě klíčků. Naklíčená zrna jsou bohatá na vitaminy skupiny B, minerály, stopové prvky, ale také na enzymy. Skvěle se hodí do salátů, polévek či jako ozdoba pokrmů.

Žitné těstoviny

Oproti klasickým pšeničným těstovinám jsou ty žitné tmavší, nahnědlé barvy. Liší se rovněž strukturou, nemusí být tak jemné, a i chuť je jiná, specifická a intenzivnější. V rámci pestré stravy je vhodné je jednou za čas zařadit do jídelníčku.

Další produkty

Na trhu jsou k dispozici žitné vločky z nadrcených žitných zrn jako alternativa ovesných vloček. Zdravější variantou mlsání mohou být žitné tyčinky, jemně solené, které se hodí k pomazánkám či jako lehká svačinka na cesty. Na žitu si můžeme pochutnat i ve sladké variantě v podobě celozrnných sušenek.

Nebojte se vyzkoušet žito, tělo vám poděkuje!