Výsledky testu ZDE, výsledky jednotlivých testovaných potravin

O testu

  • Test jsme zaměřili na nanuky, konkrétně na 2 kategorie výrobků, které reprezentují trendy z poslední doby. V segmentu mléčných výrobků se v poslední době objevuje na trhu řada výrobků se zvýšeným podílem bílkovin. Dalším trendem, který můžeme na trhu zaznamenat, je nárůst poptávky po čistě rostlinných výrobcích. Výrobky pro vegany (včetně sladkých dezertů) byly mimo jiné prezentovány jako jeden z hlavních spotřebitelských trendů na výstavě Biofach 2020 v Norimberku, která proběhla těsně před vypuknutím koronavirové krize.
  • Nakoupili jsme nanuky běžně dostupné v obchodní síti – v internetových ochodech, v hypermarketech a supermarketech.
  • Testovali jsme celkem 14 vzorků, z toho 8 mléčných zmrzlin a 6 veganských.
  • Výsledky analýzy zahrnují senzorické hodnocení provedené v akreditované laboratoři Eurofins, hodnocení nutričních hodnot a složení na základě údajů uvedených na obale. Pozornost jsme věnovali též ceně a legislativním náležitostem na obalech výrobku.
  • Analýza proběhla v květnu 2020.

Výsledky testu ZDE, výsledky jednotlivých testovaných potravin

Hodnocení

Zmrzliny by měly odpovídat standardům pro:

  • vzhled a barvu: barva odpovídající názvu a složení výrobku, stejnorodá v celé hmotě
  • konzistenci: jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin, může obsahovat viditelné částice přidaných ochucujících složek v nerozmělněné formě
  • vůni a chuť: příjemně aromatická, výrazná, vyrovnaná, typická pro použité suroviny, sladká

1. Senzorika v laboratoři

Základem hodnocení byly senzorické zkoušky, které proběhly v laboratořích Eurofins. Skupina 10 posuzovatelů hodnotila výše uvedené jakostní parametry, dále se hodnotila intenzita sladké chuti a pachutí. V závěru dostal každý výrobek celkovou známku na pětibodové stupnici s významem: „1- zcela splňuje moje očekávání“ „2- výrobek by mohl být i lepší“ „3- výrobek považuji za průměrný“ „4- výrobek je podprůměrný“ „5- výrobek je odpuzující“.

2. Další parametry hodnocení

V rámci doplňkového hodnocení jsme si všímali složení výrobků, zejména podílu klíčových složek, uvážlivého použití přídatných látek, dodržování požadavků legislativy. Svoji roli hrála i cena výrobku. Konkrétně se kromě senzorického hodnocení dále posuzovaly tyto parametry:

  • Výživové údaje, zejména energetická hodnota. Známkování: energetická hodnota na 100 g: známka 1 -do 500 kJ, známka 1,5 -  do 500-724 kJ, známka 2 - do 725-999 kJ, známka 2,5 - do 1000-1249 kJ, známka 3 - 1250 kJ a více. U mléčných nanuků jsme hodnotili i  množství bílkovin.
  • Složení výrobků, zejména výběr surovin, obsah klíčových složek, obsah alergenů, které nejsou součástí receptury, použité přídatné látky, suroviny s přidanou hodnotou (bio, fair trade, ekologická certifikace); individuální korekce o půl stupně dle obsahu jednotlivých složek.
  • Značení a legislativa, zejména splnění standardů pro jednotlivé podskupiny zmrzlin a dodržování ostatních požadavků legislativy, snížení o jeden stupeň za nedostatek
  • Cena v přepočtu na 100 g: známka 1 – cena do 34,99 Kč, známka 2 – cena 35 - 49,99 Kč, známka 3 – cena 50 - 79,99,- Kč, známka 4 – cena 80,- Kč a více.

Známka testu - pořadí

Výrobky dostaly celkem 5 dílčích známek. Celková známka se získala s použitím následujících váhových faktorů 60 % za senzorické hodnocení, po 15 % za složení a výživové údaje a po 5 % za značení/legislativu a cenu.

Celkové pořadí v rámci testu nejvíce ovlivňuje chuť. Další parametry vedly jen k drobným korekcím v celkovém pořadí. Polepšit si mohly mražené krémy, které lépe chutnají i při nižším obsahu energie, vyrobené z kvalitnějších surovin (bio, fair trade), s vyšším podílem bílkovin u mléčných výrobků, s rozumným používáním přídatných látek, bez dalších alergenů deklarovaných mimo složky, bez vad ve značení a s nižší cenou.

  • 60 % senzorické hodnocení
  • 15 % výživové hodnoty
  • 15 % složení
  • 5 % cena
  • 5 % legislativní náležitosti, značení

Výsledky testu ZDE, výsledky jednotlivých testovaných potravin