Sůl, obsah rajčat a cukru hlídejte
Ingredience obsažené v kečupu, které rozhodují o tom, zda je kečup pro naše zdraví vhodný, nebo nikoliv, jsou sůl, přidaný cukr a množství rajčat.
- 100 g výrobku by mělo obsahovat méně než 1,8 g soli a mělo být použito alespoň 200 g rajčat. Množství přidaného cukru je závislé na energetické hodnotě, ta by neměla překročit 100 kcal (42 kJ)/ na 100 g.
Zaměřeno na sůl a cukr
100 g samotných rajčat obsahuje 2,6 g cukru a jejich energetická hodnota činí 22, 47 kcal (94 kJ). V případě, že vámi vyrobený kvalitní kečup má obsahovat alespoň 200 g rajčat na 100 g výrobku, dostáváme se k hodnotě 44, 94 kcal (188 kJ). Jestliže jedna lžička soli má 5 g, pak na 1 kg vyrobeného kečupu bychom měli použít maximálně přibližně 3 a půl lžičky soli (18 g soli).
Záleží také na volbě sladidla, kterým budeme kečup doslazovat, protože jejich energetická hodnota se liší. Výbornou alternativou k cukru může být třeba javorový sirup. Pro přehlednost uvádíme v tabulce jejich kalorickou hodnotu a maximální množství, které můžete použít na 1 kg vyrobeného kečupu.
Sladidlo |
Kalorická hodnota (100 g) |
Max. množství na 100 g vyrobeného kečupu |
Počet lžic na 1 kg vyrobeného kečupu (1 lžíce = 20 g) |
Bílý řepný cukr |
400 kcal (1680 kJ) |
12, 5 g |
6 lžic |
Třtinový cukr |
390 kcal (1630 kJ) |
12, 8 g |
6 lžic |
Včelí med |
352 kcal (1362 kJ) |
14, 3 g |
7 lžic |
Javorový sirup |
261 kcal (1093 kJ) |
18 g |
9 lžic |
Správná rajčata pro domácí kečup
Pro přípravu kečupu jsou vhodná vejčitá rajčata, která se používají také pro výrobu omáček a polévek. Z vejčitých rajčat je to např. odrůda "Roma" nebo San Marzano, z tzv. masitých např. "Beefmaster". Vhodná jsou keříčková rajčata Karla nebo Šejk, které se mohou pěstovat i na balkoně. Vhodné jsou také rajčata odrůd Uragan F1 - brzy plodí, Tajfun F1, a Orkado F1, plody všech těchto odrůd jsou pevné a masité, rostliny se dají pěstovat ve studeném skleníku (folníku) nebo i venku.
Recept na zdravý domácí kečup
- 25 dkg cibule
- 1 lžička mletá sladká paprika
- 2 ks bobkového listu
- 150 ml vody
- 5 kuliček nového koření
- 10 g soli
- 150 ml 8% octa
- 3 ks hřebíčku
- 25 dkg jablek
- 10 kuliček černého pepře
- 10 dkg třtinového cukru (či menší množství stévie či javorového sirupu)
- 1 špetka mleté skořice
- 2 kg rajčat
- Do kastrolu si připravíme omytá a přepůlená hodně zralá rajčata, očištěná jablíčka i se slupkou, oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli.
- Pak přidáme ocet, cukr a veškeré koření. Koření si můžeme dát do zvláštního obalu, abychom ho potom mohli bez problémů vylovit z kastrolu.
- Zeleninu vaříme do zhoustnutí, za občasného míchání, asi 1 hodinu. Záleží na vodnatosti rajčat.
- Potom vytáhneme obal s kořením a směs na kečup ponorným mixerem rozmixujeme.
- Kečupovou směs propasírujeme přes husté síto a kečup si horký nalijeme do připravených skleniček.
- Kečup sterilujeme 20 minut.