Sůl, obsah rajčat a cukru hlídejte

Ingredience obsažené v kečupu, které rozhodují o tom, zda je kečup pro naše zdraví vhodný, nebo nikoliv, jsou sůl, přidaný cukr a množství rajčat.

  • 100 g výrobku by mělo obsahovat méně než 1,8 g soli a mělo být použito alespoň 200 g rajčat. Množství přidaného cukru je závislé na energetické hodnotě, ta by neměla překročit 100 kcal (42 kJ)/ na 100 g.

Zaměřeno na sůl a cukr

100 g samotných rajčat obsahuje 2,6 g cukru a jejich energetická hodnota činí 22, 47 kcal (94 kJ). V případě, že vámi vyrobený kvalitní kečup má obsahovat alespoň 200 g rajčat na 100 g výrobku, dostáváme se k hodnotě 44, 94 kcal (188 kJ). Jestliže jedna lžička soli má 5 g, pak na 1 kg vyrobeného kečupu bychom měli použít maximálně přibližně 3 a půl lžičky soli (18 g soli).

Záleží také na volbě sladidla, kterým budeme kečup doslazovat, protože jejich energetická hodnota se liší. Výbornou alternativou k cukru může být třeba javorový sirup. Pro přehlednost uvádíme v tabulce jejich kalorickou hodnotu a maximální množství, které můžete použít na 1 kg vyrobeného kečupu.

Sladidlo

Kalorická hodnota (100 g)

Max. množství na 100 g vyrobeného kečupu

Počet lžic na 1 kg vyrobeného kečupu (1 lžíce = 20 g)

Bílý řepný cukr

400 kcal (1680 kJ)

12, 5 g

6 lžic

Třtinový cukr

390 kcal (1630 kJ)

12, 8 g

6 lžic

Včelí med

352 kcal (1362 kJ)

14, 3 g

7 lžic

Javorový sirup

261 kcal (1093 kJ)

18 g

9 lžic

Správná rajčata pro domácí kečup

Rajcata ve SvedskuPro přípravu kečupu jsou vhodná vejčitá rajčata, která se používají také pro výrobu omáček a polévek. Z vejčitých rajčat je to např. odrůda "Roma" nebo San Marzano, z tzv. masitých např. "Beefmaster". Vhodná jsou keříčková rajčata Karla nebo Šejk, které se mohou pěstovat i na balkoně. Vhodné jsou také rajčata odrůd Uragan F1 - brzy plodí, Tajfun F1, a Orkado F1, plody všech těchto odrůd jsou pevné a masité, rostliny se dají pěstovat ve studeném skleníku (folníku) nebo i venku.

Recept na zdravý domácí kečup

  • 25 dkg cibule
  • 1 lžička mletá sladká paprika
  • 2 ks bobkového listu
  • 150 ml vody
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 g soli
  • 150 ml 8% octa
  • 3 ks hřebíčku
  • 25 dkg jablek
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 dkg třtinového cukru (či menší množství stévie či javorového sirupu)
  • 1 špetka mleté skořice
  • 2 kg rajčat
  1. Do kastrolu si připravíme omytá a přepůlená hodně zralá rajčata, očištěná jablíčka i se slupkou, oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli.
  2. Pak přidáme ocet, cukr a veškeré koření. Koření si můžeme dát do zvláštního obalu, abychom ho potom mohli bez problémů vylovit z kastrolu.
  3. Zeleninu vaříme do zhoustnutí, za občasného míchání, asi 1 hodinu. Záleží na vodnatosti rajčat.
  4. Potom vytáhneme obal s kořením a směs na kečup ponorným mixerem rozmixujeme.
  5. Kečupovou směs propasírujeme přes husté síto a kečup si horký nalijeme do připravených skleniček.
  6. Kečup sterilujeme 20 minut.