Volné radikály oslabují organismus
Pro pochopení funkce antioxidantů v našem organismu musíme začít u tzv. volných radikálů. To jsou zjednodušeně řečeno látky, které jsou kolem nás a které do těla přijímame (ve znečistěném životním prostředí, v zakouřených místnostech, dusitany, pesticidy ..) a vznikají i v organismu samotném (přirozenými procesy organismu). Jejich hlavní charakteristikou je, že jsou velmi reaktivní. Tím, že se navazují na ostatní i zdravé buňky, je poškozují.
- Zvýšená přítomnost volných radikálů přispívá ke vzniku aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, některých nádorových onemocnění, komplikacím u diabetu, Alzheimerově chorobě, ale i obyčejnému stárnutí buněk.
Příznivý vliv antioxidantů
Látky neutralizující účinek volných radikálů se nazývají antioxidanty a svou činností přispívají k ochraně imunitního systému.
Do této skupiny látek patří vitamíny A, B6, C, E, zinek, selen, beta-karoten, koenzym Q10, pyknogenol, alfa-lipoová kyselina atd.
- Antioxidanty zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu.
- Důležitou úlohu hrají antioxidanty v potravinářství. Zajišťují, aby si potraviny zachovaly chuť a barvu a byly poživatelné po delší dobu.
- Zpomalují ztrátu barvy ovoce a zeleniny. Zabraňují oxidaci tuků a výrobků obsahujících tuk, tím zamezují žluknutí. Antioxidanty také ochraňují některé vitaminy a aminokyseliny před oxidací.
Jak to funguje
- Antioxidant se, velmi zjednodušeně řečeno, spojí s volným radikálem, který ho naruší, místo, aby narušil jinou zdravou buňku v těle. Proto antioxidanty chrání náš organismus.
Mechanismus tohoto procesu je ale velmi složitý a platí zásada, že příjem antioxidantů musí být v rovnováze s volnými radikály. Převaha ani jedné látky není prospěšná. V běžném životě se ale často dostáváme do deficitu antioxidantů. Proto bychom na jejich příjem měli víc dbát.
Vitaminy A, C a E a polyfenoly rostlin
- Vitamin A - najdeme v tuku mořských ryb a vnitřnostech, ve spojení s Beta karotenem v mléčném tuku, ve žloutcích. Beta-karoten pak v zelenině, která má oranžové zbarvení – mrkev, rajčata, papriky, ale i v listové zelenině – zelené natě, špenát, salát, kapusta nebo zelí. Z ovoce se nachází hlavně v meruňkách, hroznovém víně, borůvkách, malinách, rybízu, jahodách, šípkách, ananasu a pomeranči. Z obilovin ho nejvíce obsahuje kukuřice. Najdeme ho i v koření – třeba ve sladké paprice nebo chilli.
- Vitamin C - obsahuje zelenina (včetně brambor) a ovoce. Nejvyšší množství vitamínu C má černý rybíz, citrusy, kiwi, jahody, paprika a z živočišných produktů jsou to játra.
- Vitamin E (tokoferol) – jedná se o vitamin rozpustný v tucích a najdeme ho v potravinách, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Bohatým zdrojem tedy jsou rostlinné oleje, ořechy a semena, sója, naklíčené klíčky a obiloviny.
- Polyfenoly – to jsou ochranné látky pocházející z rostlin. Najdeme je v čokoládě (díky kakau), červeném víně, borůvkách, hroznovém víně, ostružinách, malinách, černém rybízu, červeném grapefruitu, olivách. Ale i kávě nebo čaji.
Potraviny bohaté na antioxidanty
- ovoce - třešně, hrozny, švestky, blumy, jablka, citrusy, kiwi, broskve, rozinky, borůvky, brusinky, jahody, maliny
- zelenina - brokolice, kapusta, listová zelenina, růžičková kapusta, špenát, červená řepa, brambory, rajčata, červená a žlutá paprika, zelí, česnek, cibule, řeřicha, tykev, mrkev, hrášek,
- byliny - rozmarýn, máta peprná, šalvěj, tymián, oregano, kopr
- nápoje - zelený čaj, červený a modrý hroznový džus
Proč je dobré kombinování zdrojů
I tady platí pravidlo pestré stravy. Ne každý antioxidant umí neutralizovat každý volný radikál. Proto je důležité jíst různé druhy potravin, abychom přijímali i různé druhy antioxidantů.