Ingredience na prvním místě složení je v potravině zastoupena nejvíce

To, co se naopak vyskytuje ve složení na chvostu je ve výrobku v nejmenším množství. U tabulky výživových hodnot bývá zpravidla obsah jednotlivých živin a celkové energetické energie vypočítán na 100 g produktu. Je tedy nutné si dané hodnoty vždy přepočíst na snězenou porci, abychom měli přesnou představu.

  • „celozrnné“ nebo „multicereální“

Obsah celozrnné mouky v celozrnném pečivu je dán legislativou, musí být minimálně 80 %. U pojmu multicereální je to již komplikovanější. Dle legislativy zajišťuje „pouze“ to, že bylo při výrobě použito více než jeden druh mouky, avšak žádná z mouk nemusí být celozrnná.

  • „bezlepkové“

gluten freeProdukty zbavené lepku mylně budí dojem něčeho zdravějšího a dietnějšího. Jestliže netrpíte celiakií, není důvod tyto produkty do svého jídelníčku cíleně zařazovat a nahrazovat jimi běžné lepkové pečivo a jiné produkty.

Bezlepkové výrobky nezajišťují automatickou redukci hmotnosti, často jsou naopak nutričně chudší, protože obsahují nižší podíl vlákniny a naopak více konzervantů a emulgátorů. Přirozeně bezlepkové produkty jako je ovoce, zeleniny, ořechy apod. naopak do pestrého jídelníčku patří.

  • „bio“

Přidaná a nezanedbatelná hodnota bio produktů tkví především v tom, že vznikly jako produkty ekologického zemědělství, tedy bez použití pesticidů a s ohledem na přirozený život zvířat. Bio sladkosti neobsahují automaticky méně cukru a kalorií.

  • „bez rafinovaného cukru“

no sugarProdukt takto označený sice nebude obsahovat rafinovaný bílý cukr, ale pravděpodobně v něm bude některá z přírodních variant cukru, jako je sirup agáve, kokosový cukr, třtinový cukr, melasa, med apod.

Energetická i nutriční hodnota přírodních sladidel je téměř totožná jako u cukru rafinovaného vzhledem ke zkonzumovanému množství.

  • „vegan“

Ani čistě rostlinné produkty nemusí být automaticky zdravější volbou. Hojně používaný kokosový tuk je naopak v tomto případě ne zcela vhodný pro častou konzumaci pro jeho podobné vlastnosti jako u živočišných tuků. Nadměrné množství nasycených mastných kyselin může přispívat vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

  • „se sníženým obsahem tuku“

Méně tuku často bohužel znamená více jiných (umělých) plnidel, aby bylo dosaženo požadované chuti i konzistence. Produkty s tímto označením naopak mohou kalorie dohnat naopak zvýšeným obsahem přidaných cukrů.

  • „s ovocnou příchutí“

Tvrzení nezaručuje, že bylo použito výtažků ze skutečného ovoce, zvláště u levnějších potravin se jedná spíše o syntetické příchutě připomínající chuť ovoce. V případě, že produkt obsahuje koncentrované ovocné šťávy, nelze to započítávat do denního příjmu ovoce. Takové výtažky jsou zbavené vlákniny a jedná se velmi malé množství.