- Můžeme jimi označit takové druhy potravin, které se vyznačují velkou výživovou hodnotou, vysokým obsahem vitaminů, minerálů, enzymů, vlákniny a antioxidantů.
Jsou tak pro naše tělo velmi přínosné a skvěle obohacují jídelníček těm, kteří chtějí žít zdravě. Pokud chcete z určité potraviny, vitamínu nebo doplňku stravy získat maximum, měli byste ho konzumovat pravidelně. Totéž platí i u superpotravin. Můžete je kombinovat a zařadit různé druhy do vašeho jídelníčku tak, aby byl pestrý a vyvážený. Mezi superpotraviny řadíme například:
- Granátové jablko, chia semínka, acai, kustovnici čínskou, avokádo, lněné semínko, macu peruánskou …
A čím to, že jsou super?
Pomáhají zvyšovat odolnost našeho organismu, posilují imunitu, ve zvýšené míře dodávají tělu vitaminy, minerály a další prospěšné látky, bojují proti volným radikálům a mohou být i součástí prevence vzniku civilizačních onemocnění.
Co je doma - to se počítá
- Kysané zelí
Zelí je od pradávna vyhledávanou staročeskou zeleninou. V minulosti se nepodávalo jen ke knedlíkům, ale velmi často tvořilo i hlavní samostatný chod. Kvašené zelí je nejvíce rozšířené po celé Evropě, nejvíce se ho konzumuje v Polsku, Rusku, na Ukrajině, v Pobaltí a u nás.
Jako příloha neutralizuje příliš vysoký podíl tuku ve stravě. Proto je tak oblíbený s typickým „vepřo, knedlo, zelo“, ale užitečné mikroorganismy v zelí podporují zdraví prospěšné bakterie ve střevech a ty zase naopak umožňují zažívání, vstřebávání živin a využití vitamínů skupiny B. 100 g zelí obsahuje pouze 17 kalorií, takže je skvělou volbou v dietách.
Kysané zelí je skvělou zásobárnou vitamínů řady B. Ukrývá se v něm B12, B5, B6, B3. Dále je bohaté na vitamín C, minerály jako hořčík, železo, zinek.
Zelí mentálně osvěžuje a vyvolává pocit dobré nálady, zvyšuje odolnost ve stresových situacích, pomáhá při tvorbě červených krvinek, stimuluje růst buněk a vlasů, posiluje srdeční svaly a imunitní systém. Zvyšuje výkonnost svalů a přispívá k obnově vazivových tkání. Zelí je tedy skutečným pokladem nejen pro nás všechny, ale především i pro sportovce.
- Česnek
Česnek obsahuje značné množství jódu, vitamíny, minerály a účinnou látku alliin, který se v látkové přeměně v těle štěpí a vzniká tím přírodní antibiotikum. Česnek zlepšuje prokrvování, pomáhá při bolestech žil a křečových žilách, snižuje krevní tlak, podporuje hubnutí a ničí střevní bakterie a plísně. Jeden stroužek česneku bychom tedy měli mít pravidelně na svém talíři.
Jeho účinky byly známé již ve Starém Řecku. Hippokrates předepisoval česnek proti zácpě, otokům a nádorům na děloze, římský historik Plinius doporučoval česnek proti 61 nemocem a Pythagoras nazval česnek králem koření.
- Růžičková kapusta
Zelenina vhodná pro všechny, kterým chybí životní síla a vitalita. Obsahuje tiamin, který společně s manganem posiluje nervy a zásobí mozek glukózou. Obsahuje mnoho draslíku, který působí na vylučování vody z těla. Růžičková kapusta zbavuje tělo kyselosti a odpadových látek, vysoký obsah vitamínu C podporuje imunitu.
Růžičková kapusta by se měla stát součástí jídelníčků osob, které trpí velkým stresem a pracovním přetížením, jelikož podporuje duševní svěžest a soustředění.
- Černý jeřáb
Plody i šťáva z černého jeřábu (arónie) se doporučují při vysokém krevním tlaku, zánětech žaludku, ale i pro snížení cholesterolu v krvi, pomáhá zpevňovat kapiláry. Plody jeřábu se vyznačují trpkou chutí s tvrdší slupkou, ale ukrývají v sobě vysokou zásobárnu antioxidantů, minerálů a vitamínů. Často bývá i nazýván „ženšenem Evropy“, jelikož prý dokáže oddálit stáří.
Zdroje obrázků v textu: shutterstock.com
Ceskozdrave.cz, Celostnimedicina.eu