Co trápí budoucí maminky nejčastěji a co s tím

Nevolnosti

V prvních měsících budoucí maminky také často trápí nevolnosti, u některých žen bohužel mohou přetrvávat i v druhém a třetím trimestru.

Ty může pomoci zmírnit:

  • pravidelná strava v menších porcích, abyste se vyhnula hladu
  • pomalejší start dne - nevstávejte z postele hned, pomalu se posaďte a mějte blízko připravený talířek s kouskem pečiva nebo pár suchary
  • mějte s sebou vždy třeba hrst ořechů a banán či jablko, abyste se vyhnula náhlému hladu
  • nevolnosti zmírňuje též malé množství zázvoru (s jeho množstvím ale opatrně – vyšší dávky už vhodné nejsou)

Pálení žáhy

pálení žáhyŘada těhotných žen také bojuje s pálením žáhy – to se objevuje nejen v důsledku rostoucí dělohy, která tlačí žaludek vzhůru, ale vliv má i působení hormonů.

Pokud se s pálením žáhy potýkáte i vy, zkuste následující:

  • vyhnout se potravinám, které mohou přispět k vyvolání nebo zhoršení tohoto problému
  • jíst raději menší porce a častěji, jíst v klidu, dobře stravu rozmělnit, nehltat
  • pomoci může také vhodný léčivý přípravek na bázi alginátu nebo snižující kyselost obsahu žaludku – v takovém případě se ale vždy poraďte s lékařem nebo s lékárníkem

Zácpa

Často také budoucí maminky trápí zácpa, tehdy je třeba:

  • hlídat si dostatečný příjem tekutin (doporučené jsou 2 l tekutin denně)
  • přijímat dostatek vlákniny (zařazením celozrnných obilovin, luštěnin ve vhodné formě, zeleniny a také ovoce).
  • podpořit trávení můžete i pravidelným pohybem – procházka na čerstvém vzduchu svědčí duši i tělu

Těhotenská cukrovka

Stravování v těhotenství může zkomplikovat také těhotenská cukrovka, kdy je obvykle nutné:

  • přizpůsobit stravu a řídit příjem sacharidů tak, aby bylo dosahováno vhodných hodnot hladiny cukru v krvi (vyřazení potravin s přidaným cukrem, vážení porcí ovoce a výběr vhodných druhů, nastavení vhodného množství sacharidů v jednotlivých denních jídlech, aj.)

Alkohol by měl být tabu, zapomeňte i na syrové maso či vejce

Naprosto jednoznačně by se měla těhotná žena vyhnout alkoholu i kouření, nemluvě o drogách – nic pozitivního nepřináší ani jí, ani miminku. Vhodné je ale v tomto speciálním období zapomenout i na některé potraviny nebo jídla. Zejména potraviny, u kterých je vyšší riziko výskytu bakterií nebo jejich toxinů, které mohou vyvolat onemocnění: 

  • syrové maso a vnitřnosti,
  • ryby a vejce,
  • nepasterované mléko a výrobky z něj,
  • zpracované masné produkty, které neprocházejí dostatečnou tepelnou úpravou (např. klobásy uzené studeným kouřem).

Tatarák nebo čerstvé nepasterizované mléko si tak raději odepřete. Nedoporučují se ani potraviny obsahující náhradní sladidla, glutamáty (zvýrazňovače chuti) nebo konzervační látky.

S bylinkami opatrně, na játra zcela zanevřít nemusíte

restovaná játraNaopak neplatí, že byste si nemohla vůbec dát játra či kvalitní tepelně upravenou játrovou paštiku, ale s četností konzumace ani s porcí to nepřehánějte. Játra jsou totiž zdrojem formy vitaminu A, která má v nadměrném množství negativní vliv na plod. Forma betakaroten, kterou přijímáme z ovoce a zeleniny je naopak bezpečná.

Pozor dejte na bylinky, ne všechny jsou zcela neškodné, některé mohou zvyšovat riziko potratu (např. jalovec či pelyněk, ale i další), nebo vyvolat změny vývoje u plodu. Podobně je tomu i s doplňky stravy – ne každý je vhodný v době těhotenství. Vybírejte přednostně ty, které jsou určeny přímo pro těhotné ženy nebo se o jejich vhodnosti poraďte s lékařem či lékárníkem. To platí samozřejmě i pro léky.  

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi, c2012. Rady lékaře: průvodce dietou.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus.