Pozor na složení
Až budete příště stát v obchodě a mlsně koukat po čokoládách, zaměřte se na složení těchto pochoutek. Jak vybrat tu kvalitní? U výběru se zaměřte na tři věci, a sice složení čokolády, přidané ingredience, senzorický vjem.
- Kvalitní hořká čokoláda by se měla skládat pouze z kakaových bobů a kakaového másla.
U dalších přidaných látek tak trochu pozor!
- Cukr by měl být vždy třtinový (výjimku tvoří tzv. low carb čokolády, kde je používáno sladidlo).
- Vanilka by rozhodně neměla být zaměňována za vanilkové aroma.
- Sušené mléko u mléčných čokolád by mělo být vždy pouze plnotučné.
Často je vidět ve složení i sójový lecitin, který zejména u levnějších druhů čokolád umožňuje lepší zpracovatelnost čokolády, má vliv na tekutost čokolády a pomáhá zvýšit i její trvanlivost. Kvalitní čokoláda se dá připravit i bez použití této látky, a to přidáním většího množství kakaového másla.
Na kakaových bobech záleží
O kvalitě hořké čokolády ale rozhodují především kakaové boby.
Na obalu by měly být údaje o původu, stejně jako odrůdy bobů uvedeny.
Existují tři druhy kakaových bobů. Jedná se o:
- Forastero – jedná se o nejrozšířenější odrůdu, na světové produkci je zastoupena ve více jak 90 %. Je typická velkou hořkostí svých plodů. A zjednodušeně řečeno se z ní vyrábí ty levnější druhy čokolád.
- Criollo – vzácná odrůda, jejíž chuť je výrazná, s ovocnými tóny. Typická je svojí nízkou hořkostí. Vyrábí se z ní opravdu kvalitní čokolády.
- Trinitario – zlatý střed mezi dvěma výše uvedenými odrůdami. Tato vznikla jejich zkřížením.
Benefity pro náš organismus
Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je velice příznivá pro lidský organismus.
- Kakao je totiž bohaté na antioxidanty, které pomáhají tělu odbourávat volné radikály, a tím ho chrání před vznikem různých onemocnění.
- Pokud budeme konzumovat čokoládu, která má více jak 85 % kakaa, dostaneme do těla i spoustu minerálů. Kakao totiž obsahuje mangan, železo, hořčík, fosfor, zinek a draslík.
Díky vysoké energetické hodnotě dokáže čokoláda nabudit organismus, takže ne nadarmo se říká, že si máte vzít čokoládu s sebou, pokud vás čeká náročný trek nebo sportovní výkon. Čokoláda navozuje pocit štěstí, takže se po její konzumaci cítíme uvolněnější, šťastnější a zkrátka plní endorfinů. Obsahuje totiž látku phenylethylamin, která do těla vysílá signály blaha, uspokojení a štěstí.
Kvalitní čokoláda může být dokonce pomocníkem pro:
- snížení krevního tlaku,
- zlepšení krevního oběhu,
- zpomalení stárnutí cév.
Za to mohou flavanoly obsažené v kakau, které aktivují produkci oxidu dusnatého. Ten pozitivně působí na cévy, které se díky němu lépe rozšiřují a dochází tak ke zvýšení krevního toku.
Toto všechno hovoří jasně ve prospěch čokolády. Nezapomínejte ale na to, že je to vysoce kalorická pochoutka, tudíž i s ohledem na všechna pozitiva, neměli bychom to s konzumací čokolády přehánět.
- Čtvereček až dva bohatě našemu tělu postačí, aby si z ní vzalo to nejlepší.