Hlávkové zelí spadá do čeledi brukvovitých a rozlišujeme dvě hlavní odrůdy – bílé a červené. Listy zelí tvoří hlávku, která může vážit půl, ale klidně také dvě kila. Hlávkové zelí má v našich krajích velkou tradici a v kuchyních své nezastupitelné místo. Jedná se o starou zeleninu, která je doslova nabitá vitamíny.
- Obě odrůdy obsahují velké množství vitamínu C, červené je na to o něco lépe. Zelí je také zdrojem vitamínů skupiny B, kyseliny listové a vitamínu E. Z minerálů stojí za povšimnutí přítomnost vápníku, hořčíku, draslíku a selenu.
- Díky vysokému obsahu vlákniny nás zelí zasytí na dlouhou dobu. Příznivě působí na naše trávení, stimuluje pohyb střev, podporuje pravidelné vyprazdňování.
- Zelí dále obsahuje glukosinoláty, typické pro všechnu brukvovitou zeleninu. Tyto látky snižují riziko vzniku některých typů rakoviny, mají pozitivní vliv na imunitní systém a působí protibakteriálně.
- Zvýšené opatrnosti by při konzumaci zelí měly dbát osoby potýkající se se žlučníkovými obtížemi, střevními záněty, a také při problémech se štítnou žlázou.
Samostatnou kapitolou je pak zelí kysané. O prospěšnosti takto zpracované zeleniny už jsme psali například v článcích Kysaná strava – pečuje o mikrobiom a školí imunitu zdravého člověka a Zelná „medicína“ - pohlazení pro naše střevo a imunitu.
Vězte, že ať už si k přípravě pokrmů vyberete hlávkové zelí bílé, červené, nebo zelí kysané, chybu neuděláte a svému tělu prospějete v každém případě. Své místo si zelí na vašem talíři oprávněně zaslouží.
Zelí v hlavní roli – zasyrova i zpracované
Využití zelí v kuchyni je opravdu široké. Konzumovat ho můžeme jak zasyrova, tak tepelně upravené. Hodí se do studených salátů, do polévek, jako příloha k pečeným masům, na pečení zelných koláčů či placek. Výčet by mohl být mnohem delší, ale pojďme už k receptům, které jsme pro vás z naší certifikované databáze vybrali.
1. Zelňačka s hovězím masem
Zelňačka je jednou z nejoblíbenějších polévek, která je přesně tím pravým ořechovým do chladných zimních dnů. Klobásu jsme v receptu nahradili libovým hovězím masem, proto při vaření nespěchejte a dejte masu, aby krásně změklo. Pak už jen stačí užít si skvělé účinky kysaného zelí, které je vitamínovou bombou.
- Zelňačka s hovězím masem → recept
2. Zeleninový boršč s červenou řepou a zelím
Zeleninový boršč je polévkou doslova nadupanou vitamíny, minerálními látkami, antioxidanty a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Vychutnejte si dokonalé spojení zelí s červenou řepou a další zeleninou.
- Zeleninový boršč s červenou řepou a zelím → recept
3. Maso narychlo s pečeným bramborem a salátem coleslaw
Nejen na vlákninu je bohatý následující recept. Jde o skvělý tip na rychlý oběd (obzvlášť zbyde-li vám pečené maso z předchozího dne), po němž vám nebude těžko a přitom vás dokonale zasytí.
- Maso „narychlo“ s pečeným bramborem a salátem coleslaw → recept
4. Šunkofleky se zelím
Jak z klasických šunkofleků udělat zdravější a výživově hodnotnější pokrm? Není to tak složité, stačí vyměnit pár surovin za vhodnější, použít výhradně libové maso a navíc přihodit zeleninu – ideálně zelí jako my. A rázem máte z tučného pokrmu zdravou variantu, na které si pochutnáte úplně stejně, možná i víc!
- Šunkofleky se zelím → recept
5. Vitamínový salát s grepem
A na závěr jeden studený pokrm, který si nezahřeje, ale v zimě tolik potřebné vitamíny vám dodá také. Hlavně „céčko“, která najdete jak v zelí, tak v grepu i červené řepě. Ale vitamínem C to samozřejmě nekončí. V tomto salátu se skrývají i vitamíny skupiny B, vitamín K, z minerálů pak vápník, draslík či fosfor a nechybí ani množství vlákniny.
- Vitamínový salát s grepem → recept