Muškátový oříšek chrání před zimou

Jde vlastně o skořápky zbavené semeno stálezeleného stromu původem z Indonésie. Používá se semeno i květ, který je zakrývá. Ve středověku patřil muškátový oříšek mezi nejdražší koření. Hojně se přidával do pokrmů na bázi špaldy či do sušenek.

  • Muškátový oříšek brání organismus před prochladnutímKdyž prochladneme, stačí nám jen špetka tohoto štiplavého koření, aby se naše tělo dostalo zase rychle do formy.
  • Chrání nás před nemocemi z nachlazení a pečuje dokonce i o zdravé svaly a klouby

muškátový oříšekChcete se zahřát? Připravte si polévku výhradně ze zahřívacích potravin. Do drůbeží polévky, která tělu dodá pořádnou porci vitamínů, minerálů i bílkovin, přidejte česnek, avokádo a houby shiitake. Tento koktejl se dokonale postará nejen o zahřátí těla, ale rovněž na maximální obrátky vybudí váš imunitní systém. A špetkou muškátového oříšku před podáváním polévky rozhodně nic nezkazíte, spíše naopak.

Zázvor proti nemocem z prochlazení

Zázvor, tedy sukovitý oddenek zázvorovníku lékařského má výraznou štiplavě pálivou chuť a patří mezi nejužívanější a nejlépe probádané kuchyňské léčivé prostředky. Toto koření blízce příbuzné kurkumě a kardamomu se v kuchyni i lidové medicíně používá nejméně pět tisíc let. Po celém světě je zázvor dobře známý svou schopností tišit nauzeu, zvracení, ranní nevolnost a další zažívací problémy. V posledních desetiletích se začal využívat i k mnoha jiným účelům, než jen na zklidnění zažívání.

  • zázvorový čajZázvor pomůže při prochladnutí organismu i silné zimnici. Dá se užívat jako čaj nebo v kandované formě s cukrem. V prochladnutí funguje v těle tak, že blokuje tvorbu látek, které přispívají k sevření průdušek a horečce.
  • Jeho sloučenina gingerol také působí jako přírodní lék potlačující kašel.

Jestli vám nechutná zázvorový čaj ani sladký kandovaný zázvor, pak si připravte sushi právě se zázvorem.

Skořice pro chuť i přírodní léčbu

Skořice pochází z kůry stálezeleného stromu původem ze Srí Lanky. Ve středověku šlo o jednu z nejtypičtějších chutí středověké kuchyně. Skořice se používala pro ochucení zvěřiny, do omáček i horkých nápojů. V lékařství se jí přiznávaly povzbuzující účinky. Sloužila také jako prostředek pro nervovou stimulaci, zrychlení srdečního tepu a dýchání. Vzhledem k tomu, že se skořice hodí do slané i sladké kuchyně, každý si přijde na své. Jestliže jste přišli domů na kost zmrzlí, připravte si vanilkový puding se lžičkou kakaa, půl lžičkou skořice a špetkou kardamomu a badyánu.

Tip na prohřátí: Odborníci na tradiční indickou ájurvédskou medicínu doporučují vypít čaj z koření. Do šálku vroucí vody dáme půl lžičky drceného zázvoru a po špetce hřebíčku a skořice. Důkladně promícháme, přecedíme a vypijeme.

Feferonky jako páliví pomocníci

Feferonky jsou rozšířenou pochutinou a součást stravy mnoha národů. Za svůj úspěch vděčí nejen organoleptickým (smysly vnímatelným) vlastnostem, ale i blahodárným účinkům na zdraví.

  • Podporují vylučování žaludečních šťáv, a tudíž působí příznivě na trávení, mají též antibiotické, antibakteriální a antioxidační účinky způsobené obsahem flavonoidů a kapsacionidů.
  • Jsou platným pomocníkem v případě nemocí z nachlazení, jako je rýma, zánět průdušek či zánět nosních dutin.
  • Snižují výskyt toxinů v krvi, mají vazodilatační (cévy rozšiřující) vlastnosti.
  • Díky tomu, že stimulují střevní peristaltiku, podporují trávení a vyměšování, zabraňují procesům kvašení a vzniku střevních plynů.
  • Konzumace feferonek přispívá k prevenci aterosklerózy, infarktu a kardiovaskulárních chorob.
  • Lze je použít i zevně, zmírňují revmatické bolesti a přinášejí úlevu při bodnutí hmyzem.

Vyzkoušejte recept na feferonkovou salsu

feferonková salsaPotřebovat budete: 1 kg kulatých červených feferonek, 1 větší palice česneku, 1 lžíce jemně mleté himalájské soli, 100 ml za studena lisovaného olivového oleje
Postup je jednoduchý: Feferonky očistíme a omyjeme. Okrojíme stopky a rozkrojíme na půl. Vhodíme do větší a hlubší nádoby. Přidáme oloupaný česnek a ponorným mixérem najemno rozmixujeme. Feferonkovou drť s česnekem přemístíme do cedníku vyloženého utěrkou a necháme přes noc v lednici odkapat. Druhý den přemístíme směs znovu do mísy a přidáme sůl a olej. Naplníme do skleniček a na povrchu ještě salsu přelijeme olejem. Uchováváme v lednici a odebíráme dle potřeby.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
MASON, Pamela: 1000 rad domácího lékaře, Reader´s Digest Výběr, Praha, 2008.
ZANONCELLI, Anastazia: Klášterní léčivé prostředky pro tělo i duši, Euromedia Group, Praha, 2017.