Ohleduplnost k okolí

Při přípravě jídla do práce myslete i na své kolegy. Ne všechna pracoviště mají vlastní kuchyňky, kde si jídlo můžete sníst, anebo společné prostory nejdou dobře větrat. Pachy z jídel se pak šíří kancelářemi, mnoha lidem je to nepříjemné a ruší je to od práce. Proto bychom se měli vyhnout všem příliš aromatickým a pachově výrazným jídlům. Do kolektivu nepatří chléb se sádlem a cibulí, česnek, vajíčka, ryby jako tuňák nebo třeba zrající sýry. Naopak vhodné jsou například těstovinové saláty s kousky kuřecího masa, nakrájená zelenina, ovoce a další. Výhodou těstovinových salátů je, že se dají jíst také studené, takže v létě i skvěle osvěží.

Podpořte svou výkonnost

I když si jídlo přinesete z domova, pokud nebude dobře nutričně vyvážené, vaše produktivita utrpí. Po takovém guláši se šesti či rýžovém nákypu asi nebudete moc psychicky naladění na řešení složitých úkolů. Přidejte proto na zelenině, snižte porce a dávejte přednost složitým sacharidům před jednoduchými cukry. Pijte vodu a slazeným limonádám či džusům se vyhněte, stejně jako různým dezertům a sladkostem.

Abyste byli fit i pro druhou půlku dne, měli byste poobědvat jídlo bohaté na proteiny. Ty totiž zvyšují produkci látek povzbuzujících naši psychiku, a naopak potlačují tvorbu těch, které vyvolávají ospalost.

A na závěr jeden tip na rychlou svačinu:

Vydlabejte celozrnný rohlík nebo bagetu a naplňte ji směsí zeleniny (papriky, rajčata, mrkev) a sýra Cottage nebo nízkotučným tvarohem. Získáte tak šťavnatou pochoutku, v níž jsou zastoupeny všechny důležité složky – kvalitní mléčné bílkoviny, komplexní sacharidy z celozrnné mouky i zdravé tuky. Navíc je to pořádná porce vitamínu, minerálních látek a rozpustné i nerozpustné vlákniny.