Jedí vše „živé“, tedy syrové... Taková je filozofie vitariánů. Slyšeli jste o nich? Obvykle jsou zároveň i vegetariáni a konzumují tak jen potraviny rostlinného původu. Velmi často se s tímto výživovým směrem setkávají notoričtí dietáři, má pomoci shodit nadbytečné kilogramy a očistit tělo.
Jak je to s vitariánstvím?
Z hlediska zdravého životního stylu nelze podle odborníků na výživu vitariánství doporučit, přesto bychom se v něm měli inspirovat při sestavování zdravého jídelníčku.
Sníst denně pořádnou dávku ovoce, zeleniny, smlsnout si na oříšcích, nezapomenout na semínka, luštěniny, klíčky, používat za studena lisovaný olej, v tom by nám měli jít vitariáni příkladem. Tyto potraviny snižují rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění, pozitivně ovlivňují krevní tlak a dokonce snižují i rizika vzniku některých typů zhoubných nádorů. Jsou dobrým zdrojem živin a výhodou je, že se zejména při konzumaci zeleniny nemusíme zásadně omezovat, jelikož obsahuje minimálně kalorií. Některé potraviny jsou však v syrovém stavu hůře stravitelné a způsobují nadýmání.
Var ničí vitamíny a kyselinu listovou
Nutno přiznat, že se varem v ovoci a zelenině ztrácí zejména kyselina listová a vitamín C. O něj ale přijdete už i tím, že necháte např. mandarinku či citrón, dvě hodiny rozkrojené na vzduchu. „Vitamín C se sice teplem zničí, ale zůstanou minerální látky a vláknina. Při běžné stravě se pak obsah vitamínu C hravě vyrovná,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.
Neriskujte zdraví
V čem bychom si vzor z vitariánů brát neměli, je popíjení mléka rovnou od krávy, kozy... Tyto tepelně nezpracované produkty mohou obsahovat zdraví ohrožující parazity a bakterie.
Tepelná úprava není vždy na škodu
Využitelnost některých druhů ovoce a zeleniny se tepelným zpracováním naopak zvyšuje. „Například u mrkve a rajčat se zvýší obsah a využitelnost beta-karotenu, což je důležitý antioxidant. U rajčat se jedná o vyšší obsah a využitelnost také lykopenu, který patří do skupiny bioflavonoidů a vykazuje významný antioxidační účinek,“ objasňuje Karolína Hlavatá.
Ne každý syrové dokáže sníst
Tepelná úprava zeleniny a ovoce je vhodná také u starých lidí a malých dětí. Jsou pro ně stravitelnější a zlepšuje se konzistence jídla. „Senioři mnohdy nejsou schopni čerstvé plodiny konzumovat, a tak se ochuzují o vlákninu i řadu vitamínů. Přitom teplo ne všechny ničí. Ve vývaru nebo zelenině dušené v páře neztratíte nic důležitého,“ dodává dietoložka.
Lesním plodům neuškodí teplo ani mráz
Aktuálním tématem jsou lesní plody, máme sníst borůvky čerstvé, udělat z nich kompot nebo je zamrazit? Samozřejmě nejlepší a nejchutnější jsou čerstvé. Ale „schovat“ si léto či podzim v podobě kompotů, se bát nemusíme. „Lesní plody mají vysoký obsah bioflavonoidů, a ty se zpracováním neztrácí. Pokud je chceme uchovat déle, je nejvhodnější je zamrazit,“ radí Karolína Hlavatá. Pozor však na rozmrazovaní. Zejména, aby nevytekla šťáva. „Obsahuje barviva a všechny příznivě působící látky. To nejhorší, co lze udělat, je snažit se zmrzlé plody rychle rozmrazit v cedníku proudem vody,“ varuje dietoložka.
I vitariáni mají kuchařky
Pokud si ale myslíte, že vitariáni chroupou jen syrovou mrkev, okurku a k tomu hrst vloček s pár kousky ovoce, pletli byste se. I vitariáni „vaří“. Nejčastěji sice používají nůž, struhadlo a mixér, ale do výbavy patří například i sušička do 35 °C. S její pomocí připravují třeba nepečené sušenky, chléb, křupky... ve vitariánské kuchařce tak najdete recepty i na nepečený ovocný koláč a nesmažené chipsy.