Olivy z věčné zeleného stromu

Olivy díky své specifické chuti výborně ochutí všechny možné saláty, zeleninové i masité pokrmy, pomazánky a skvěle chutnají samozřejmě i samotné! Olivy zelené i černé jsou ovocem věčně zeleného stromu olivovníku původem ze středomoří, ale v dnešní době si můžeme dopřát kvalitní dovážené olivy různých druhů i u nás. 

Proč jsou olivy zdravé

Olivy obsahují vitamíny A, D, E, K, antioxidanty (prevence proti civilizačním, srdečním a cévním chorobám), zdravé nenasycené tuky (prevence proti kardiovaskulárních nemocem a snižují cholesterol). Obsahují v průměru pouze 600 kJ na 100 g, jsou tedy vhodné i v malém množstvím v redukčním jídelníčku, protože pouze pár oliv skvěle zasytí a dodá potřebnou energii. Olivy také skvěle podporují zažívání díky obsahu vlákniny. Pozor bychom si měli dát v případě zvýšeného krevního tlaku, protože z nálevu obsahují olivy i mnoho sodíku (soli), který krevní tlak zvyšuje a podporuje zadržování vody v těle. Před konzumací bychom tedy měli olivy důkladně propláchnout.

 

RECEPT: SLANÝ OLIVOVÝ KOLÁČ BEZ MOUKY

Suroviny:

olivy černé nebo zelené vypeckované 50 g

mandle mleté 100 g

semínka (slunečnicová, sezamová, dýňová) 80 g

vejce 3 ks

tvaroh polotučný 150 g (nebo Cottage cheese)

prášek do pečiva 1 čajová lžička

olivový olej 1 polévková lžíce + na pokapání

špetka soli

bylinky dle chuti (rozmarýn, česnek, oregano, bazalka, apod)

 

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. V míse smícháme mleté mandle, semena, prášek do pečiva a sůl (případně i čerstvé bylinky) a přimícháme tvaroh, vejce a olivový olej. Vše důkladně zpracujeme na řidší těsto a nalijeme do zapékací koláčové formy vyložené pečícím papírem. Dáme péct na 15 min a potom poklademe povrch koláče olivami, které zatlačíme do těsta. Pokapeme olivovým olejem a pečeme dalších 15 min dozlatova.

Energetická hodnota 1 porce (osminka koláče): 795 kJ

4 g sacharidů

10 g bílkovin

16 g tuků

3 g vlákniny

 

Zdroje: www.whfoods.com, pursuingfood.wordpress.com