Tento týden, tj. v týdnu od 12. do 18. března 2018 probíhá již pojedenácté celosvětová kampaň World Salt Awareness Week. Letošní kampaň má podtitul 5 cest k 5 gramům nabízí pět způsobů, jak snížit konzumaci soli a přiblížit se cíli, vyhlášenému Světovou zdravotnickou organizací (WHO) – totiž snížit do roku 2025 konzumaci soli o 30 %. Výhledově by měla být spotřeba snížena až na 5 gramů na osobu a den. Iniciativa Vím, co jím a piju, o.p.s. se k této kampani každoročně připojuje.

Sůl vyvolává žízeň a chutě na sladké

Vyšší spotřeba soli také vyvolává žízeň a zvyšuje chuť na slazené nápoje, přispívá tedy nepřímo i ke zvyšování hmotnosti. Je prokázána i souvislost vyšší konzumace soli a rozvoje osteoporózy, četnějšího výskytu nádorů žaludku a tvorby ledvinových kamenů. Pokud by se podařilo snížit spotřebu soli na 5 gramů na osobu a den, celosvětově by se každoročně zabránilo 1,65 miliónu úmrtí na nemoci srdce a cév.

Cesty ke snižování příjmu soli:

  • Pokud možno, omezit konzumaci sušených, konzervovaných a nakládaných potravin, neboť zde sůl funguje jako konzervant a je jí v takových výrobcích velké množství.
  • Omezit konzumaci slaných potravin jako jsou tvrdé a tavené sýry, uzeniny, slané pochutiny jako oříšky, chipsy, olivy apod.
  • Nekupovat potraviny a pochutiny, na kterých je sůl viditelná (solené tzv. pivní rohlíky, housky, preclíky, krekry apod.).
  • Nepoužívat průmyslově vyráběné kořenící směsi, protože obsahují velký podíl soli. Postupně snižovat obsah soli v připravovaných jídlech a nahrazovat sůl přirozeným kořeněním zeleninou či bylinkami.
  • Omezovat či dokonce postupně znemožňovat dosolování pokrmů samotnými strávníky odstraněním slánky ze stolu.

5 způsobů, jak se v 5 krocích vydat na cestu k 5 gramům

  • 1. vzdělávat obyvatelstvo
  • 2. mít informace a data
  • 3. zapojit výrobce
  • 4. označovat potraviny
  • 5. vzdělávat kuchaře

solničkaVzdělávat obyvatelstvo o nebezpečí vysokého příjmu soli, o nebezpečí vysokého krevního tlaku. Získávat informace kolik soli je v různých potravinách, a také informace o tom, jak se obyvatelstvo obvykle stravuje. Zapojit výrobce potravin do řešení problému nadměrné konzumace soli, motivovat je k redukci obsahu soli všude tam, kde je to technologicky únosné. Trvat na označování potravin, na uvádění výživových hodnot, aby se spotřebitelé mohli kvalifikovaně a informovaně rozhodovat a vybírat. Podporovat informovanost poskytovatelů hromadného stravování, vedoucí a kuchaře školních a závodních kuchyní, motivovat je, aby nabízeli pokrmy s nižším obsahem soli.

Každý se může zapojit přinejmenším doma ve své rodině, každý může postupně měnit své stravovací a nákupní zvyklosti, každý může volit méně slané a tedy zdravější varianty svých oblíbených pokrmů, každý se může zajímat o obsah soli v jídlech servírovaných ve škole či zaměstnání.

Zdroje: