Nadměrná hmotnost je považována za šestý nejzávažnější rizikový faktor, který celosvětově přispívá k výdajům za nemocnost. Obezita významně zvyšuje riziko:

  • vzniku cukrovky 2. typu
  • vysokého krevního tlaku
  • nemocí srdce a cév
  • vysoké hladiny cholesterolu a krevních tuků
  • degenerativních onemocnění pohybového ústrojí
  • některých nádorů (zejména nádorů prsu, prostaty a tlustého střeva)

Obézním lidem stěžují život také psychosociální komplikace – společenská diskriminace, nízké sebevědomí, deprese a úzkosti. Platí, že čím vyšší je stupeň obezity, tím vyšší jsou také rizika s ní spojená.

  • Prevalence onemocnění v závislosti na BMI 

vyskyt onemocnění

Kdy je vhodné vyhledat již pomoc odborníka?

  • nadváha

Je tedy jasné, že čím dříve začnete řešit případné nadbytečné kilogramy, tím lépe. Pokud máte pouze nadváhu (BMI v rozmezí 25-29,9 kg/m2), stačí zpravidla vyhledat pomoc nutričního terapeuta a upravit stávající stravovací a pohybové zvyklosti. Rozhodně se nevyplácí zkoušet různé „zaručené“ diety podle systému: „ Mojí známé to pomohlo, mě to pomůže také“. Tzv. „módní“ diety jsou pouze krátkodobé a neřeší příčinu nadváhy, která je u každého jiná. Někdy jí velké porce, jiný dělá chybu v tom, že přes den hladoví a pak se přejí, dalšímu chybí v jídelníčku bílkoviny atp.

nadváhaProto je tolik důležité najít vždy příčinu nadbytečné hmotnosti a chyby napravit. Pak se vám povede nejen zhubnout, ale i hmotnostní úbytky dlouhodobě udržet. Dodržováním různých „zázračných“ diet sice zhubnete, ale zpravidla pak následuje jo-jo efekt a ve výsledku se můžete prohubnout až k obezitě. V případě nadváhy můžete využít i nabídku některých z redukčních kurzů, lety osvědčený je například STOB paní doktorky Ivy Málkové.

  • obezita

Jestliže se již potýkáte s obezitou (BMI nad 30 kg/m2), je důležité se svěřit do rukou odborníka – obezitologa. Obezita jde většinou ruku v ruce již se zdravotními komplikacemi a jejich řešení náleží lékaři. Na specializovaných obezitologických pracovištích se vám dostane komplexní péče, jelikož na léčbě se vedle lékaře obezitologa podílí i nutriční terapeuti, psychologové, fyzioterapeuti a v případě nutnosti i další odbornosti (př. lékař diabetolog, gastroenterolog).

obezitaPodobné to je v případě řešení dětské obezity. S nadváhou vám pomůže nutriční terapeut, popřípadě můžete využít rodinných kurzů hubnutí. Pro obézní děti je nabízena také lázeňská léčba nebo prázdninové tábory. Největších úspěchů je dosahováno tam, kde se terapie účastní celá rodina. Je to logické – nesprávné stravovací a pohybové návyky se zpravidla týkají celé rodiny, a pokud mají být dosažené hmotnostní úbytky dlouhodobě udrženy, je nutné změnit životní styl celé rodiny. Kromě toho je velkým přínosem podpora rodiny. Seznam obezitologických pracovišť najdete na webových stránkách české obezitologické společnosti.

Jaké jsou hlavní zásady redukční diety?

Ve své podstatě se jedná o pestrý jídelníček sestavený podle všeobecně známých zásad racionální stravy.  V jídelníčku většinou stačí udělat pár změn a výsledky se objeví. Změny mají být nenásilné, zaváděné postupně. Zcela nevhodné jsou přísné diety, mnohdy jednostranné.

  • omezení energetického příjmu o 2000–2500 kJ
  • omezený příjem tuků
  • přednost ve výběru celozrnných potravin
  • omezení příjmu sladkostí, sladkých nápojů a potravin s vysokým glykemickým indexem
  • dostatečný příjem zeleniny (optimálně 500 g/den)
  • přiměřený příjem ovoce (250–300 g/den)
  • dostatečný příjem polotučných a nízkotučných mléčných výrobků
  • snížený obsah soli (do 5 g/den)
  • vhodný pitný režim (alespoň 1,5 l) s omezením příjmu alkoholu

Omezení energetického příjmu a respektování zásad správné výživy je sice pro hubnutí stěžejní, ale neméně důležité je také upravit své stávající stravovací návyky.

nadvahaZvlášť důležitý je pravidelný jídelní režim. Nepravidelný jídelní režim je spojen s mnoha riziky – mezi hlavní následky patří vnik metabolické úspornosti, nedostatek energie, zhoršená schopnost koncentrace, únava, častější a výraznější pocity hladu vedoucí k velkému příjmu jídla. Celkový energetický příjem je vhodné rozdělit do 5–6 porcí. To znamená 3 hlavní jídla, 2 svačiny a v případě hladu je možné zařadit i druhou večeři. Poslední jídlo by mělo být tři hodiny před spaním.

Co je ještě důležité?

  • Soustředit se na jídlo, nejíst ve spěchu, pečlivě žvýkat
  • Plánovat si jídlo na další dny
  • Nechodit nakupovat hladový, potraviny nakupovat podle předem připraveného seznamu
  • Vyhýbat se nákupu potravin, které lze sníst již cestou domů
  • Sledovat údaje o nutričním složení výrobků
  • Jíst pestře
  • Volit vhodný typ tepelné úpravy

Hubnutí by nemělo být utrpením, nenuťte se do jídel, která vám jsou proti srsti, a buďte trpěliví. Mnohem lepší je hubnout pozvolna (za zdravé je považována rychlost hubnutí 0,5-1 kg týdně) a v klidu.

mzčr