Vitamin D ovlivňuje významně náš organismus

Souvisí se zdravým vývojem a stavem našich kostí a zubů, ale souvisí také s:

  • fungováním imunitního systému
  • prevencí cukrovky
  • prevencí nádorových onemocnění
  • a dokonce i  prevencí duševních onemocnění

Byl objeven v roce 1918 jako čtvrtý v pořadí – proto mu také bylo přiřazeno písmeno D. Až mnohem později – v roce 1959 – jej vědci dokázali vyrobit. Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, jeho obsah v potravinách je celkem stálý, a to i při skladování (což je pro nás dobrá zpráva). V rostlinách nacházíme vitamin D2 (ergokalciferol), v živočišných potravinách a díky světelnému záření pak získáváme vitamin D3 (cholekalciferol).

Vitamín DNejvíce vitaminu D najdeme v rybím tuku – zejména v tučných mořských rybách (losos, makrela, sardinky, sleď), játrech. Menší množství obsahují také vejce (žloutky), maso, mléko a mléčné produkty a také volně rostoucí houby. Rostliny jsou na vitamin D chudé. Vitamin D si naše tělo samo o sobě vyrobit nedokáže, potřebuje k tomu světlo – tedy konkrétně UVB záření. Díky němu se pak v naší kůži vytváří vitamin D3, který se stejně jako vitamin D2 aktivuje v našich játrech a ledvinách – až z něj vznikne účinný vitamin D. 

Když jen slunce nestačí

S pomocí slunečního záření přijímáme až 90 % potřebné dávky vitaminu D. Záleží ale na řadě faktorů – věk, fototyp pokožky, osvícená tělesná plocha, použití opalovacích krémů, smog či oblačnost i množství slunečního svitu. S věkem se schopnost pokožky tvořit vitamin D3 snižuje, tmavší fototyp kůže či aplikace opalovacích přípravků tvorbu také negativně ovlivní. Ve střední Evropě obvykle od podzima do jara – od října do dubna - nebývá dostatek sluneční aktivity, abychom získali potřebnou dávku vitaminu D.

V zimě je tak vhodné zvýšit příjem vitaminu D prostřednictvím stravy, případně po doporučení lékaře doplnit vitamin D v podobě léku či doplňku stravy. Na trhu jsou k dispozici i některé potraviny obohacené – fortifikované - o vitamin D. Ty můžeme využívat pro příjem vitaminu zejména v době nedostatku slunečního záření – od října do března. V nabídce najdeme některé rostlinné oleje, roztíratelné tuky (margaríny), mléko nebo jogurtové nápoje, ale třeba i kakao nebo cereálie. Obohaceny jsou také rostlinné potraviny – alternativy mléka a mléčných výrobků – rostlinné nápoje nebo dezerty. Fortifikované potraviny na svém obale uvádí obohacení o vitamin D, jejich nabídka ale u nás stále není tak široká jako v zahraničí (zejména v USA).

Doplňovat vitamin D? Ano, ale opatrně!

Doplněk stravyMáme-li vitaminu D nedostatek (jeho hladina v krvi je příliš nízká) – může to být způsobeno nedo-statečným příjmem ze stravy nebo jeho zhoršeným vstřebáváním ve střevě (při některých onemocněních – např. při Crohnově chorobě nebo neléčené celiakii).

Nezapomeňte na to, že při doplnění vitaminu D prostřednictvím léku nebo doplňku stravy se můžeme předávkovat – na rozdíl od příjmu ze stravy nebo prostřednictvím slunění. Proto bychom měli dodržovat dávku doporučenou lékařem nebo odborníkem na výživu a nepřekračovat ji.

Důležitý je i výběr vhodného přípravku – lék je více kontrolovaný než doplňky stravy. Nevíte-li si rady, poraďte se s lékárníkem nebo lékařem. V současné době se doporučuje doplňovat vitamin D u kojenců do 1 roku věku (kojených, ale i krmených kojeneckým mlékem), u batolat pak v zimních měsících (podobně lze postupovat i u starších dětí a dospívajících). vitamin D by měli užívat i senioři starší 65 let – ideálně se současným dostatečným příjmem vápníku a vitaminu K – aby byli chráněni před osteoporózou.

logo