Pokud se rozhodnete proti zánětu bojovat přirozenou cestou, neměli by vaší pozornosti ujít následující potraviny, u kterých byly zjištěny protizánětlivé účinky a na rozdíl od běžných antibiotik nemají vedlejší účinky. Sáhnout byste po nich však měli dřív, než se zánět naplno projeví.

Zázvor

Zázvor je koření získané z oddenků zázvoru. Je nepostradatelnou přísadou mnoha asijských pokrmů, ale má také mnoho příznivých vlivů na naše zdraví. Poradí si nejen s kvasinkovými infekcemi, ale má i antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá tělu v boji proti zánětům, dokáže zrychlit metabolismus a má ochranný vliv proti oxidativnímu stresu. Ideálně konzumujte zázvor syrový, ale oblíbený je i usušený ve formě prášku.

Kurkuma

KurkurmaJedná se o oddenek asijské rostliny kurkumovníku dlouhého, podobného zázvoru. Účinná látka tohoto zlatého zázraku se nazývá kurkumin a byl popsán zejména jeho analgetický a protizánětlivý vliv. Kurkuma potlačuje produkci řady zánětlivých chemikálií a přináší úlevu například od bolesti kloubů či lupénky. Je však úspěšně používána i k léčbě kožních problémů, k posílení imunitní funkce jater a také k podpoře hubnutí.

Česnek

Od nepaměti je používán jako přírodní antiseptikum a antibiotikum. Posiluje obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy. Účinkuje také proti nadýmání a ničí parazity ve střevech. Dejte i ho ideálně syrový, můžete ho také naložit do medu nebo konzumovat ve formě tinktury či tobolek.

Křen

Křen má silné antibakteriální účinky, pročišťuje dýchací i trávicí soustavu a při nachlazené pomáhá s rozpouštěním hlenů. Přidejte si ho do salátu, do pomazánek nebo si ho dejte jen tak samotný.

Spirulina

SpirtulinaJedná se o sinici, která roste přirozeně v oceánech a ve slaných jezerech v subtropických klimatech. Obsahuje velké množství bílkovin, vápníku, vitaminu B1 a železa. To jsou látky, které naše tělo potřebuje ke správné funkci orgánů, pro bezproblémový růst svalů a pro celkovou regeneraci. Je považována za silný antioxidant s protizánětlivou a čisticí schopností. U nás je k dostání nejčastěji usušená ve formě prášku.

Chilli

Chilli papričky jsou plodem exotických druhů paprik. Jejich pálivost má na svědomí alkaloid kapsaicin, který má však celou řadu zdravotních benefitů – především je mu připisován účinek protizánětlivý a antioxidační. Mimoto přispívá k podpoře krevní cirkulace, zrychlení metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání.

Skořice

Díky výrazným dezinfekčním a antibiotickým schopnostem se využívá proti nachlazení, kašli a chřipce, stejně jak dobré poslouží i při potížích zažívacího traktu, jako jsou průjmy, nadýmání nebo koliky.

Hřebíček

HřebíčekHřebíček je sušeným poupětem hřebíčkovce vonného a silice. Má výrazné protizánětlivé a antioxidační účinky. Jeho pravidelné užívání může posloužit jako prevence zánětů a také zpomaluje poškozování kostí a chrupavek artritidou. Už naše babičky radily při bolestech zubů dát si do úst několik hřebíčků a zlehka pokousat.

Rozmarýn

Tato bylinka působí jako přírodní antiseptikum a je vhodná při rýmě a zahlenění, ale využívá se i ke snížení bolesti. Pozitivní účinky má rozmarýn i na trávící soustavu a umí dokonce zmírnit pocity únavy a zklidnit mysl. Přispívá ke zlepšení krevního oběhu, čímž zajišťuje lepší prokrvení končetin a sportovci jej mohou vyzkoušet při bolesti svalů.

Zelený čaj

Zelený čaj dokáže zničit látky, které jsou produkovány zánětlivými buňkami a které mají na organismus škodlivý vliv. Při jeho konzumaci jsou popisovány skvělé výsledky například při zánětech sliznice dutiny ústní.