Bez tuku zdravě nezhubnete

„Denní energetický příjem dospělého, který nebojuje s nadváhou či obezitou, by měl být tvořen přibližně z 10 až 15 procent bílkovinami, z 55 až 60 procent sacharidy a tuků by mělo být mezi 25 a 30 procenty,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

  • V případě redukce hmotnosti by tuky měly klesnout pouze na spodní hranici doporučeného denního energetického příjmu.

„Tolerovatelnou hranicí je ještě 20 procent. Na hmotnost jde přibližně o 45 gramů. Níže jít v redukčním programu v žádném případě nedoporučuji,“ říká nutriční terapeutka.

  • Zdravý jídelníček jednoduše tuky obsahovat musí.

„Jsou nositelem vitamínů rozpustných v tuku, rostlinných sterolů, ty mimo jiné pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v krvi, a dalších ochranných látek. Mimo jiné esenciálních mastných kyselin, tedy takových, které si organismus sám nedokáže vytvořit. Zejména omega 3. Proto musejí být zastoupeny i v redukční dietě,“ vysvětluje Zuzana Douchová.

Zdravé a nezdravé

Je však rozdíl v tom, jaký tuk si dopřejete. Zda to bude máslo na rohlíku, tuk v uzenině a sýrech, kokosový ve sladkostech či ten, který získáme konzumací ořechů, ryb, oliv nebo nejrůznějších semínek.

„Jaký je zdraví prospěšný většina z nás ví. Jen pro krátké zopakování, vybírejte nejlépe tuky rostlinné kromě kokosového a palmového, z živočišných dávejte přednost rybímu,“ říká Zuzana Douchová.

rozdíl v tukuNejvětším problémem jsou hlavně takzvaně skryté tuky, ty co jsou v průmyslově zpracovaných potravinách. Na obalech si dnes už sice přesné složení, včetně nutričních hodnot, přečteme, uhlídat vyvážené množství i tak bývá obtížné.

„Proto doporučuji lidem, kteří se snaží o nastartování zdravého životního stylu, aby si sami vařili ze základních potravin. Jen tak má člověk opravdu přehled, kolik a co má na talíři,“ radí nutriční terapeutka a dodává, že se takový způsob může zdát jako peklo.

  • S ubývajícími kily se její klienti, pokud změní životní styl i tak, že přidají pravidelný pohyb, naopak cítí jako v ráji.

Kde se ukrývá

  • Česká realita je mnohdy taková, že v jídelníčku máme z celkového energetického příjmu tuky zastoupené ze 40 až 45 procent, především na úkor bílkovin.

„Většinou jde právě o tuky skryté, kdy si člověk ani neuvědomuje, že je konzumuje. Vždyť v sýru najdeš sílu, když se však podíváte na obal, může být obsah tuků třiceti až padesátiprocentní. Podobně je to s uzeninami, nejrůznějšími slanými keksy a brambůrky, sladkostmi, zákusky nebo také zmrzlinovými krémy. Navíc jde ve většině o tuky nasycené, které by měly tvořit jen jednu třetinu všech přijatých tuků,“ připomíná Zuzana Douchová a přidává i „zdravou“ zkušenost.

Hnou i cukrem v krvi

změna jídelníčkuJiž drobná úprava jídelníčku se zaměřením na zdravé tuky a redukci nezdravých skrytých, s přidáním pravidelného pohybu, umí doslova zázraky.

Kromě toho, že dochází k postupné a samovolné úpravě hladiny cholesterolu v krvi, stejně je to i s cukrem.

„Diabetes si takříkajíc člověk neužene tím, že miluje sladké. Ale zejména nadměrnou konzumací potravin obsahující skryté tuky,“ uvádí nutriční terapeutka ne zrovna známý fakt.

  • Proto je důležité i při výběru potravin s označením dia pečlivě studovat tabulku nutričních hodnot a zaměřit se kromě sacharidů i na tuky.