Oč se jedná?
Nejlepší bude začít s vysvětlením pojmu histamin. Histamin je látka přírodního původu, která vzniká z aminokyseliny histidinu. Patří mezi tzv. biogenní aminy, které se podílejí na na metabolických procesech v buňkách a v malém množství jsou i přirozenou součástí potravin. Stejně jako histamin vznikají z aminokyselin, například tryptamin, jeden z nejznámějších biogenních aminů, vzniká z tryptofanu atd.
- Vyšší koncentrace biogenních aminů najdeme ve fermentovaných potravinách, jako je například sója, kvašená zelenina, sýry, víno, pivo a další.
Za běžných okolností nepředstavují biogenní aminy problém, jelikož jsou v organismu účinkem enzymů deaktivovány.
- Potíže však mohou nastat v okamžiku, kdy jich přijmeme velké množství nebo za situace, kdy je snížena schopnost jejich odbourávání.
Vysoké hladiny biogenních aminů se nachází ve velmi „zralých“ potravinách a jsou vlastně známkou kažení.
Mohou se vyskytovat například v rybách, mase, přezrálém a špatně skladovaném ovoci nebo houbách.
Zdravotní problémy pak mohou mít i lidé, kteří za běžných okolností histaminovou intolerancí netrpí.
Histaminová intolerance však potrápí ty, kteří vykazují sníženou schopnost odbourávání biogenních aminů způsobenou buď nedostatkem DAO (enzym diaminooxidáza – DAO), nebo je příčinou snížená aktivita tohoto enzymu.
- Je to vlastně úplně stejné jako u laktózové intolerance, jen se snížená aktivita či nedostatek týká jiného enzymu.
Co je tedy histaminová intolerance?
- Histaminová intolerance je tedy stav, kdy se z nadbytku histaminu nebo biogenních aminů objeví klinické příznaky.
Klinických příznaků histaminové intolerance je mnoho, záleží na tom, který z orgánů nebo orgánových soustav reaguje nejvýrazněji. Projevy se mohou různit, stejně tak i intenzita potíží.
Některé příznaky
Kardiovaskulární systém |
Pokles nebo naopak vzestup krevního tlaku, svalová slabost, zrychlení srdečního rytmu |
Kůže |
Otoky, zarudnutí, kopřivka, svědění |
Zažívací ústrojí |
Bolesti břicha, křeče, nadýmání, plynatost Nevolnost, zvracení |
Dýchací ústrojí |
Dušnost, kýchání, rýma |
Centrální nervový systém |
Bolesti hlavy (migrény), poruchy učení a paměti, podrážděnost, poruchy spánku |
Test histaminové intolerance
Popravdě řečeno, je to dost obtížné, hlavně díky pestrosti možných klinických příznaků. Na histaminovou intoleranci ale mohou upozornit obtíže po konzumaci vína a přezrálých banánů.
Jednoduchým testem jsou právě banány – nezralé banány obtíže nezpůsobí, přezrálé plody ano.
Eliminační dieta je možnou léčbou
Léčbou histaminové intolerance je tzv. eliminační dieta, tedy strava s omezením histaminu a dalších biogenních aminů. Je ale třeba mít na paměti, že problematické nejsou jen poraviny obsahující histamin, ale i potraviny, které mají potenciál histamin uvolňovat.
- Za „bezpečné“ potraviny se považují obiloviny (s obsahem lepku i bezlepkové), čerstvé maso kromě kuřecího, zelenina mimo na histamin bohatých druhů (povoleny jsou brambory, sladké brambory, kořenová zelenina, některé brukvovité), luštěniny (hrách i fazole) a také řada ovoce včetně jablek, hrušek a nepřezrálých banánů (bez serotoninu).
- Z léků je vhodné užívání léků na alergie – antihistaminik, případně preparátu Daosin, který obsahuje enzym diaminooxidázu (DAO), jenž napomáhá odbourávání histaminu přijatého ve stravě.
Rizikové potraviny
- Obecně vše zrající i kvašené (mikrobiálně nebo jinak enzymaticky fermentované)
- Šampaňské, víno, pivo. Tyto druhy alkoholických nápojů obsahují vedle histaminu i jiné biogenní aminy a alkohol funguje jako inhibitor DAO. Nejvyšší obsah histaminu má šampaňské.
- Korýši, měkkýši
- Ryby. Hlavně v podobě sushi, ale rizikové jsou i čerstvé nebo konzervované. Vysoký obsah histaminu má hlavně makrela a sardinky.
- Kvasnice
- Uzeniny. Z uzenin především klobásy, obsahují velké množství tyraminu.
- Zrající sýry. Na histamin a tyramin je bohatý především čedar, camembert, brie a rokfór.
- Fermentované sójové výrobky
- Nakládaná zelenina, zejména kysané zelí
- Rajská jablka, včetně protlaků a kečupu
- Špenát, lilek, žampiony
- Čokoláda, kakao