Vrátili jsme se k pečení a vaření. Více jsme nakupovali potraviny přes internet a využili jsme i online objednávání jídla. V obchodech se zvýšila poptávka po trvanlivých potravinách. Změna se dotkla i pitného režimu.

  • Někteří pojali vzniklou situaci jako příležitost ke snížení příjmu alkoholu, jiní však naopak v domácích podmínkách začali pít alkoholu více.
  • Vypadá to, že důsledkem vlivu covidu-19 se více zajímáme o zdravé stravování a budeme v tom pokračovat i v roce následujícím. Několik amerických celosvětových průzkumů předpovědělo, jaké budou trendy v roce 2021.

Rostlinné výrobky na prvním místě

Příjem bílkovin z rostlinných zdrojů, začíná být vzrůstajícím fenoménem. Hlavní novinkou jsou rostlinná „masa“, která jako maso vypadají i chutnají. V nabídce budou mimo jiné i rostlinní měkkýši, ryby či korýši. Prostor pro jejich zařazení roste.

  • Kromě alternativy masa, zahrnuje také z rostlin vyrobené jogurty, zmrzliny, máslo, pomazánky, smetany.

Zvyšující se poptávka po rostlinných jídlech mění též nabídku trhu s potravinami a nápoji. Větší zájem je o luštěniny, zejména cizrnu a hrách a z nich vyrobené alternativní maso, mouka či cerálie. Průzkum Innova Market Insights uvádí čtyři důvody, proč zvážit zařazení rostlinných zdrojů potravin do jídelníčku, a těmi jsou:

  • zdraví
  • různorodost stravy
  • udržitelnost
  • chuť

Whole foods upozorňuje na ovocné a zeleninové jerky, které se nyní vyrábí od hub, přes sójové boby až po tropické ovoce. Např. firma Savory wild uvedla na trh houbové jerky s příchutí sladkého balzamika a zlatého fíku, pečeného česneku a černého pepře, zázvoru a korejského chilli. Jde o nový způsob, jak si ovoce či zeleninu můžeme vychutnat.

 „Upcycled food“ aneb zpracovat úplně vše

plýtvání potravin„Upcycled food“ označuje části potravin, na které se zapomíná a přitom by ještě mohly být dále zpracovány. Využitím zbytků potravin se redukuje to, co se vyhazuje, což vede ke snížení množství odpadu. To pozitivně ovlivňuje životní prostředí. Takovým příkladem může být například zelenina, ze které se připraví salát, pokud chceme potravinu maximálně zužitkovat, natě nevyhodíme a připravíme z nich pomazánky či pesto.

Mikrobiom - jeho vliv na imunitní systém a celkové zdraví

Velký zájem bude o sestavení správného jídelníčku pro podporu funkce našich střev, a tím také imunitního systému. Dle Specialty food association bude zaměřena pozornost na funkční potraviny, o které je nyní díky covidu-19 vyšší zájem. Jejich zařazování do jídel a nápojů se stane pravidlem.

  • Z průzkumu společnosti ADM (Archer Daniels Midland) vyplývá, že spotřebitelé se přiklánějí k nápojům a jídlu jasných a zajímavých barev, které naznačují citrusovou příchuť a obsah vitaminu C.
  • Podporu imunitního systému pak zajistí probiotika, prebiotika i postbiotika. Americké průzkumy se shodují, že přístup ke zdraví závisí především na pochopení základní role střevního mikrobiomu, protože významně ovlivňuje celkové zdraví člověka.
  • Nejen, že jeho složení úzce souvisí s imunitním systémem, ale zajisté reguluje vývoj hmotnosti a též ovlivňuje duševní zdraví.

Zaměřeno na hodnoty

hodnotyDle Specialty food association se při nákupu budeme soustřeďovat více na životní hodnoty.

Zajímáme se o to, kdo je producent zboží, které nakupujeme a kam utracené peníze jdou. Chceme, aby zároveň pomohly.

Velmi důležitým bodem je také informace na obalech potravin. Na etiketách by mělo být uvedeno vše dostatečně jasně, aby byla známa i země původu či celkový cyklus výroby produktu, odkud potravina pochází.

  • Potravina se stává věrohodnější, když se spotřebitelé dozví, kde byly potraviny pěstovány, kde jsou zvířata vychována a kde byl výsledný produkt vyroben.

V hlavní roli udržitelnost a životní prostředí

ADM uvedlo, že 65 % z dotázaných spotřebitelů chce pozitivně ovlivňovat životní prostředí každodenními činnostmi. Významným se stane používání nových zemědělských postupů.

  • Potraviny se budou více balit do obnovitelných materiálů na bázi rostlin, jakými jsou kukuřičný škrob či mořské řasy. Tím se sníží odpad na skládkách.

Sílící trendy i novinky

  • Mezi další trendy bude patřit zařazení oleje z vlašských ořechů a dýňových semínek, omezování cukru ze stravy a včlenění cukru přírodního.
  • Očekávaným trendem bude také domácí příprava jídel, která se spojí se snahou o okopírování zkušeností z restaurací, dále obměna a přepracování klasických receptů.
  • Očekává se využívání předpřipravených souprav plných ingrediencí k přípravě daných pokrmů např. vše na dýňovou polévku v jednom balení.