Když kyseliny ze žaludku putují vzhůru

  • Pálení žáhy nebo také pyróza vzniká, když se kyseliny ze žaludku dostávají do oblasti jícnu nebo dokonce až do úst v důsledku zvýšené tvorby kyselin a také povolením těsnosti spodního jícnového svěrače.

Kyseliny samozřejmě dráždí sliznici jícnu, což způsobuje nepříjemné projevy. Hořkokyselá chuť v ústech, pálení či bolest za hrudní kostí. Může se objevit i říhání, zvýšené slinění, pocit, že se nám chce zvracet, nebo pocit plnosti, nadýmání

  • Pokud se u vás pálení žáhy objeví výjimečně po nějakém stravovacím „úletu“, o nic závažného se nejdná. To se někdy stane každému.
  • Problém je, trápí-li vás tyto potíže pravidelně – může se jednat o refluxní chorobu jícnu – pak už je nutné  zpozornět a zajít se poradit s lékařem.  Dlouhodobý kontakt kyselin se sliznicí jícnu ji samozřejmě poškozuje a může vést až k chronickému zánětu jícnu (ten může vyústit až k nádorovým změnám sliznice).

Koho tento problém trápí?

žaludekNejčastěji se pálení žáhy objeví, když uděláme nějakou chybu ve stravování – sníme mnohem více, než bychom měli, zkombinujeme pokrmy či nápoje, které mohou pálení žáhy vyvolat.

Nicméně pokud kouříte, pijete více kávy a jste neustále ve stresu, je poměrně pravdpodobné, že se u vás tento problém objeví.

Pálení žáhy trápí celou řadu žen ve vyšším stupni těhotenství (v důsledku hormonálních změn i růstu plodu) a častěji se také tyto potíže objevují u lidí, které trápí nadváha nebo obezita s tukem uloženým zejména v oblasti břicha.

Potraviny a nápoje, které spouští problémy

  • smažená jídla nebo potraviny/pokrmy s vysokým obsahem tuku
  • čerstvé pečivo a pokrmy z kynutého těsta
  • sladké pokrmy
  • alkohol, káva a silný čaj, sycené a slazené nápoje
  • potraviny a nápoje s vysokým obsahem kyselin (např. džusy, kolové nápoje)
  • čokoláda
  • česnek, cibule, pálivá koření
  • rajčata, paprika, zelí, citrusové plody
  • máta a potraviny obsahující mentol

Akutní první pomoc 

jedlá sodaRozhodně není řešením se při potížích natáhnout – naopak se obvykle v pozici vleže potíže ještě zhorší.

Když potřebujete ulevit akutně, jsou dostupné volně prodejné léčivé přípravky, které pomáhají neutralizovat žaludeční kyselinu, a tím pomoci ulevit sliznici jícnu. Můžete zvolit tablety, žvýkací tablety nebo tekuté suspenze.

  • Nemáte-li po ruce žádný z těchto přípravků, pomůže akutní potíže zvládnout i lžička jedlé sody. Užijte ji rozmíchanou ve sklence vody, není však vhodná pro toho, koho trápí žaludeční vředy.
  • Naopak zapomeňte na často doporučované mléko, jogurt nebo mátu – ty naopak mohou potíže spíše zhoršit.

Trvalá úprava životasprávy

  • Při častějích problémech je na prvním místě samozřejmě úprava životosprávy – změna jídelníčku, zanechání kouření, zhubnutí.

Pokud toto samo o sobě nestačí, pak je třeba přidat také léky. Pro ty, které trápí zvýšená tvorba žaludeční kyseliny, jsou doporučovány léky, které snižují její tvorbu. Užívají se také léky, které pomáhají podporovat normální pohyblivost trávicího traktu – aby se omezil prostup kyselin ze žaludku do jícnu. U některých pacientů může být nutné i chirurgické řešení (např. v případě kýly v oblasti bránice).

Tipy, které fungují

  • Jezte pomalu do dosažení pocitu sytosti a jídlo nehltejte. Zvolte spíše menší porce a raději jezte 5-6x denně než 3x denně větší porci. Jíme-li ve spěchu, více hrozí, že se přejíme nebo nám bude těžko. Poslední večerní jídlo konzumujte minimálně 3 hodiny před ulehnutím. Trápí-li vás potíže vleže, zvolte polohu na levém boku a horní část matrace vypodložte, aby byla horní část trupu a hlava o něco výše.
  • Jídlo vždy konzumujte vsedě, po jídle si dopřejte klid. Po jídle si nelehejte a vyvarujte se větší námahy. Nevhodné jsou aktivity, který více aktivují svaly v oblasti břicha, aktivity v předklonu. Snažte se omezit nebo zcela vyvarovat konzumace potravin a pokrmů, které vám pálení žáhy spouští -  zaznamenávejte si, kdy a jak se potíže objevily, abyste zjistili s jakými potravinami či pokrmy jsou spojeny. Každý může reagovat na určité potraviny trochu jinak – někomu způsobí potíže všechny „rizikové“ potraviny, někomu pouze některé.
  • Můžete zkusit zklidnit trávicí trakt i pomocí bylinkového čaje s obsahem heřmánku nebo fenyklu. Pozor také na těsné oblečení v oblasti pasu nebo příliš utažený pásek – i tyto faktory mohou k rozvoji potíží příspět. 

 Zdroje obrázků v textu: shutterstock.com