Bez ohledu na specifika konkrétního onemocnění i v případě jaterní či žlučníkové „diety" platí známé a obecné zásady zdrávé výživy, které se vyplatí vždy dodržovat. Mezi ně patří zejméná doporučení jako:

  • přijímat přiměřený počet kalorií a dostatek živin, minerálních látek a vitamínů
  • udržovat si přiměřenou hmotnost bez výkyvů
  • jíst v klidu a pravidelně několikrát denně menší porce, jídlo dostatečně kousat, nepřejídat se a ani nedržet hladovku
  • věnovat pozornost přípravě pokrmů, před smažením raději upřednostňovat vaření a dušení

Strava pro regeneraci jater

V případě jaterních onemocnění je adekvátní strava pro regeneraci jaterní tkáně nezbytná. Při méně závažných stavech a ve fázi rekonvalescence platí tyto zásady:

  • Energetický příjem by měl být přibližně 30–35 kcal denně na kilogram tělesné hmotnosti
  • 50–55 % z celkového energetického příjmu by měly tvořit sacharidy
  • Příjem bílkovin by měl být 1–1,2 g na klilogram denně.
  • V případě tuků je dobré být střídmý a omezit je.
  • Důležitý je dostatečný příjem vitamínů skupiny B, K a C a zinku.
  • Je nutný absolutní zákaz alkoholu.
  • Absolutně důležitý je pitný režim - čistá voda

Vhodné potraviny, vitamíny, minerální látky

  • modré hrozny,borůvky, ostružiny
  • červená řepa
  • zelené fazole, artyčok, ředkvička, salátová čekanka
  • kopřiva, řeřicha setá, medvědí česnek
  • celozrnné obiloviny
  • ostropestřec mariánský, kurkuma, vápník, hořčík, komplex vitamínů B, vitamin E a selen

Pro zdravou funkci ledvin je potřeba v první řadě udržovat správný pitný režim. Ten nám mohou zajistit nejen tekutiny, ale i potraviny bohaté na vodu (jako meloun vodní) a potraviny s močopudnými účinky. O správné péči jater jsme již psali.

  • Tip: A jak poznáme, že pijeme správně? Poznáme to na naší moči. Měli bychom vypít přesně tolik, aby moč byla světle žlutá. Tmavá moč značí nedostatek tekutin. Také platí známé pravidlo, že pít bychom měli průběžně a to i v případě, že žízeň přímo nepociťujeme. Nedoporučuje se pít nárazově veliké množství. Doporučuje odborná garantka Mgr. Martina Karasová.

Žlučníková kolika

Potíže se žlučníkem trápí přibližně 20 % dospělých obyvatel ČR. Patřičně upravené stravování je tak prvním účinným prostředkem, jak problémy mírnit. Žlučník má zásadní roli při “zpracování” tuků v našem organismu. Po konzumaci tučného (“nedietního”) jídla začne žlučník vytlačovat žluč do tlustého střeva. Žluč rozštěpí tuky v mastném jídle. 

První pomoc při kolice:  Můžete si vzít některé volně prodejné léky ze skupiny choleretik (napřiklad dostupný Cholagol). Jedná se o léky zvyšující tvorbu žluči a její vylučování. Nemá význam užívat analgetika, protože mohou ulevit od chvilkové akutní bolesti, ale nevyřeší vážnější potíže. 

Z dlouhodobého hlediska, pokud se potíže vrací:

  • V první řadě je nutné vyřadit potraviny, které potíže způsobují
  • Velmi vhodné je zvýšit příjem rozpustné vlákniny, která váže přebytek žlučových kyselin. Tato vláknina je obsažena například v banánech, jablkách nebo třeba v bramborách
  • Ideální jsou jednoduché pokrmy s nízkým počtem ingrediencí
  • Jako zdroj bílkovin využijte méně tučné pokrmy, zakysané mléčné výrobky a sýry s menším obsahem tuku. Masa volte libová a vyhněte se vnitřnostem
  • Z pečiva lze doporučit nekynuté a nemělo by se konzumovat čerstvé
  • K pití jsou vhodné bylinkové čaje a voda bez bublinek

Žlučníková dieta je vlastně šetřící dieta s omezením tuků.

  • Nevhodné jsou:

smažené potraviny a pokrmy, tučné maso a uzeniny či vnitřnosti, potraviny a pokrmy s vysokým podílem tuku (např. ořechy, semena, oleje, máslo, majonéza, apod.). Vyhnout se člověk musí i dráždivým kořením jako je např. pepř, pálivá paprika, česnek, cibule, zázvor, kari, aj., ale i luštěninám, nadýmavým druhům zeleniny. Není vhodné ani čerstvé a kynuté či celozrnné pečivo a některé typy ovoce (není vhodné např. hroznové víno, maliny, ostružiny, brusinky). Vyjmenovává nutriční terapeutka Mgr. Jitka Laštovičková a pokračuje:

  • Doporučení: 

Naopak se běžně do stravy při této dietě zařazuje starší, den odleželé pečivo, libová masa a ryby, libová šunka, nízkotučné a polotučné mléčné výrobky. Dobře tolerovaná je i kořenová zelenina a menší množství ledového salátu, ovocná pyré. Pro dochucení pokrmů je dobré zařadit zelené bylinky, kmín a malé množství soli.

Pokud se potíže zklidní, vymizí, po určitém období je možné postupně dietu uvolňovat. Opatrně zkoušet zařazovat nové potraviny v malém množství - ale dlouhodobě je třeba se vyhýbat dráždivým kořením, potravinám s vysokým podílem tuku a smaženým potravinám a pokrmům.